"Транснєфть" продала українську трубу людям Медведчука

П'ятниця, 18 березня 2016, 14:15

Російська державна компанія "Транснєфть" продала нафтопродуктопровід "ПрикарпатЗахідТранс" швейцарської компанії International Trading Partners AG, серед контрагентів якої, структури, що належать людям з орбіти Віктора Медведчука.

Про це повідомляється в розслідуванні видання "Ліга.Бізнес".

Як наголошується, в серпні 2015 Федеральний антимонопольний союз оголосив, що компанія зі Швейцарії International Trading Partners AG подала в Антимонопольні органи РФ клопотання про придбання 100% акцій компанії Південно-Західне акціонерне товариство трубопровідного транспорту нафтопродуктів (входить в структуру "Транснєфті").

Дочірня структура цієї компанії - ПрикарпатЗахідТранс - є юридичною власником українського нафтопродуктопроводу.

В офіційному повідомленні ФАС відзначається, що International Trading Partners AG "знаходиться під контролем громадянина Федеративної Республіки Німеччини Анатолія Шефера".

Як зазначається, замість торгівлі нафтопродуктами в 2013-2015 роках International Trading Partners здійснювала експортно-імпортні операції з українськими компаніями.

"Два роки тому швейцарська компанія уклала кілька зовнішньоекономічних контрактів на поставку товарів без ввезення на митну територію України з київською Північно-Східною видобувною компанією (ПСВК)", - пише видання.

ПСВК є одним з фігурантів кримінального провадження Державної фіскальної служби від 22 грудня 2015 року.

У цій же справі фігурує найбільший в країні дистриб’ютор тютюнових виробів, торгова компанія Мегаполіс-Україна.

За даними ЕП, Мегаполіс на український ринок привів політик Віктор Медведчук. Сама компанія спростовує будь-які зв’язки з Медведчуком.

ПСВК також спеціалізується на експорті м'ясних виробів в Росію. У 2015 році основним покупцем цієї продукції стала московська компанія НЕКСТ, засновниками якої є Семен Кацман і Олександр Зибін.

Кацман і Зибін є засновниками московської компанії "Русснєфтєдобича", яка 30 вересня підписала з державною Укрінтеренерго контракт на постачання 200 тисяч тонн вугілля з Росії.

Згідно з розслідуванням УП, одним з основних кураторів поставок вугілля з Росії та/або ДНР-ЛНР є саме Віктор Медведчук.

Також наголошується, що Анатолій Шефер крім посади в International Trading Partners AG є директором ще однієї компанії з Швейцарії - ITC Industry Trading Company SA.

ITC Industry в 2013-2014 отримала від української компанії МБК Агротехніка 5,7 млн доларів передоплати за поставку в Україну зернових культур.

Власниками МБК Агротехніка є В'ячеслав Черепаня, Ян Марченко і Богдан Козак. Невеликими частками також володіють Павло Костенко та Андрій Борщевський.

Черепаня працює помічником депутата від Опозиційного блоку Нестора Шуфрича.

Ян Марченко помічник народного депутата від Опозиційного блоку Тараса Козака. Брат Тараса Козака - Богдан - є третім головним засновником МБК Агротехніка.

"Братів Козаков, Черепанов і Шуфрича об'єднує одна важлива деталь - тісне знайомство з Віктором Медведчуком", - пише "Ліга.Бізнес".

Тарас Козак працює заступником глави Центру Правова держава, керівником якого є Віктор Медведчук. Богдан Козак - бізнес-партнер молодшого брата Медведчука - Сергія.

Їм належить компанія Керамбуд, що видобуває пісок у Львівській області. На одного з партнерів Черепані, за даними видання Наші Гроші, оформлена частина нерухомості в Сімеїзі, яка приписується Віктору Медведчуку.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: