Суд заарештував 116 мільйонів гривень скандальної "Енергомережі"

Четвер, 10 березня 2016, 17:00

Солом’янський райсуд Києва наклав арешт на 116 млн грн на банківських рахунках ПрАТ "ХК "Енергомережа".

Відповідне клопотання детективів НАБУ, погоджене з прокурорами Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, було розглянуто та задоволено 4 березня 2016 року, повідомляє прес-служба НАБУ.

Арешт накладено в рамках розслідування кримінального провадження за фактом привласнення службовими особами майна ВАТ "Запоріжжяобленерго".

Крім того, наприкінці січня – початку лютого НАБУ подало 5 позовних заяв до Господарського суду Києва про визнання недійсними договорів уступки права вимоги боргів великих споживачів електроенергії на загальну суму понад 346 млн грн від "Запоріжжяобленерго", в якому державі належить понад 60% акцій, на користь приватної структури "Енергомережі".

Реклама:

9 березня суд задовольнив першу із п’яти позовних заяв, визнавши недійсним договір, згідно з яким "Запоріжжяобленерго" відступило "Енергомережі" право вимоги боргу в розмірі понад 39,3 млн гривень від ТОВ "Запорізький титано-магнієвий комбінат".

Судове провадження по інших чотирьох позовах триває.

"У наших розслідуваннях ми застосовуємо усі доступні засоби для нейтралізації та знищення корупційних схем. Розслідування провадження щодо діяльності службових осіб "Запоріжжяобленерго" – яскравий приклад поєднання інструментів кримінального та господарського судочинства. Останні судові рішення дають законні підстави для вилучення та повернення державі коштів, які було виведено на рахунки приватних структур шляхом укладання незаконних договорів", – заявив перший заступник директора НАБУ Гізо Углава.

Як повідомлялося раніше, господарський суд міста Києва відмовився накласти арешт на кошти компанії "Енергомережа" у сумі 38,823 млн гривень, які знаходяться на рахунках "Ощадбанку".

Як відомо, на початку січня детективам НАБУ дозволили виїмку документів по кримінальному провадженню щодо привласнення майна "Запоріжжяобленерго" в особливо великих розмірах.

За даними ЗМІ, міноритарними акціонерами "Запоріжжяобленерго" є групи, близькі до Костянтина Григоришина, Ігоря Коломойського та братів Григорія та Ігоря Суркісів.

Головою правління ПрАТ "Енергомережа" є Дмитро Крючков, якого учасники ринку неофіційно пов’язують з віце-президентом УЄФА Григорієм Суркісом, представники якого входили до керівних органів компанії "Енергомережі".

Також давні зв’язки з Суркісом має і Дмитро Фірташ, який кілька років спонсорував "Динамо" (Київ) після розриву контракту динамівців з "Приватбанком" Ігоря Коломойського.

За даними нардепа від БПП Сергія Лещенка, призначення в енергокомпаніях, якими управляють Суркіси та Крючкови, лобіює заступник голови фракції ББП Ігор Кононенко, давній бізнес-партнер Петра Порошенка.

У липні 2015 року МВС порушило кримінальне провадження по цим оборудкам "Запоріжжяобленерго".

Міністерство очолює Арсен Аваков, який входить до конкуруючої з групою Петра Порошенка групи "Народний Фронт" Арсенія Яценюка.

Раніше "Українська правда" вже писала у своєму розслідуванні про компанію "Енергомережа", яка скуповувала борги у "Центренерго" і Одеської ТЕЦ через пов'язані кредиторські компанії.

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: