МВФ рекомендує послабити банківську таємницю

Вівторок, 9 лютого 2016, 11:56

Повноваження Державної фіскальної служби з розслідування операцій з виплати неформальної зарплати готівкою є дуже обмеженими через суворість законодавства про банківську таємницю, яке необхідно пом'якшити.

Про це повідомляється в технічній доповіді експертів МВФ "Зниження відрахувань до фонду соціального забезпечення та вдосконалення системи оподаткування корпорацій і малих підприємств".

"Для того, щоб зробити рішучі кроки проти розширення неформального сектора, необхідно буде пом'якшити законодавство про банківську таємницю: наприклад, зробити так, щоб для отримання інформації необхідне буде тільки відповідне рішення Національного банку", - говориться в звіті.

Експерти МВФ уточнюють, що в даний час ДФС має можливість отримати банківські виписки тільки за рішенням суду, а отримана таким чином інформація зводиться, як правило, до інформації про залишки коштів на рахунках.

Реклама:

"У тій мірі, в якій Україна підтримує поточні міжнародні зусилля, спрямовані на розширення двостороннього і багатостороннього обміну інформацією з метою оподаткування, вона також повинна забезпечувати наявність доступу до такої інформації - в тому числі, інформації про банківські рахунки - в цілях її надання країнам партнерам", - наголошується в документі.

Як повідомлялося, Верховна Рада наприкінці 2015 року в пакеті з державним бюджетом і змінами до Податкового кодексу прийняла закон про оптимізацію соціальних видатків, в якій пом'якшила банківську таємницю для верифікації соціальних виплат.

Згідно внесеної до закону "Про банки і банківську діяльність" правки, банки повинні розкривати Мінфіну інформацію, що містить банківську таємницю, з метою проведення верифікації та перевірки достовірності даних, які фізособи подають для отримання соціальних виплат, пільг, субсидій, зарплат.

Банки будуть надавати інформацію про відкриті рахунки, операції та залишки на рахунках. Мінфін очікує, що верифікація дозволить скоротити витрати на 5 млрд гривень.

Інтерфакс-Україна

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!