"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Bloomberg: Сума позовів України та Росії досягла 100 мільярдів

Середа, 24 лютого 2016, 12:59

Загальна кількість судових позовів між Україною і Росією досягла суми 100 мільярдів доларів.

Про це пише видання Bloomberg.

Як зазначається, навіть в тому випадку, якщо конфлікт на Донбасі буде заморожений, юридичні битви між Україною і Росією навпаки, розжаряться.

Видання нагадує, що Росія прагнутиме повернути назад 3 мільярди доларів, які отримав Віктор Янукович в 2013 році.

Реклама:

Як відзначають опитані фахівці, справа може затягнутися від 18 до 24 місяців.

Про позов, який Україна подає проти Росії, президент України Петро Порошенко заявив на своїй останній великій прес-конференції минулого місяця.

За його словами, за анексію Криму, Україна подасть позов до Міжнародного суду в Гаазі на суму понад 1 трильйон гривень (37 мільярдів доларів).

Розгляд справи в Міжнародному суді в подібних випадках, як правило, дуже повільно рухається і може зайняти роки, каже Пітер Гріффін, керуючий директор Slaney Advisors в Лондоні.

При цьому, як наголошується, даний суд є ідеальним місцем, щоб вирішити питання про незаконність анексії Криму, але існує безліч справ, пов'язаних з Кримом, які напевно будуть розглядатися в першу чергу. Це може вплинути на хід розгляду, попереджає Гріффін.

Як відомо, НАК "Нафтогаз України" також подала до Стокгольмського арбітражного суду проти російської компанії "Газпром" на суму 26 млрд доларів, стверджуючи, що вона переплатила за поставки газу і транзит. Перша постанова швидше за все буде винесена не раніше середини цього року.

При цьому "Нафтогаз" найняв адвокатів, щоб вимагати відшкодування збитків від втрат в Криму.

Спори Збиток, нанесений Росією (млрд дол) Збиток, нанесений Україною (млрд дол)
Росія проти України ("бонди Януковича") - 3,08
Україна проти Росії 37 -
Нафтогаз проти Газпрому 26 -
Газпром проти Нафтогаза - 32
Ощадбанк против Росії 0,57 -
Усього 63,57 35,08

У минулому році "Газпром" подав позов до Стокгольмського арбітражного суду на "Нафтогаз" на суму 29,2 мільйона доларів за неоплачені поставки і відмову імпортувати газ. Минулого місяця московська компанія заявила, що Україна заборгувала їй 32 мільярди доларів.

Також до суду на Росію подав державний "Ощадбанк" через втрати в Криму. Банк буде прагнути отримати близько 15 мільярдів гривень, але за словами представників банку справа може тривати 4 роки.

При цьому п'ять арбітражних справ були подані компаніями "Укрнафта", Аеропорт "Бельбек", проти Росії за збитки, пов'язані з Кримом.

Стверджується, що Росія порушила двосторонній інвестиційний договір з Україною від 1998 року. Росія заявила, що вона не буде брати участь в судових процесах, тому що угода не може служити підставою для арбітражу.

За словами експертів, яких опитала Bloomberg, дані судові розгляди можуть тягнутися роками і коштуватимуть десятки мільйонів доларів на оплату юридичних послуг.

При цьому, як зазначає видання, немає ніякої гарантії в тому, що навіть в разі виграшу в суді, будь-яка зі сторін зможе отримати грошову компенсацію швидко.

"Україні доведеться стати в чергу за колишніми власниками компанії ЮКОС, які виграли позов на суму 50 млрд доларів у Росії в Гаазі ще в 2014 році за незаконну конфіскацію активів", - пише видання.

Економічна правда

Підписуйтесь на наші push-повідомлення, щоб першими дізнаватися про появу нових матеріалів. Ми обіцяємо надсилати тільки дійсно важливі новини.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: