Ділова активність у Росії впала до 6-річного мінімуму

Понеділок, 25 січня 2016, 17:40

Індекс економічного настрою, який розраховує московська Вища школа економіки, у четвертому кварталі знизився до 83,7 - це мінімальне значення останні за шість років.

Діловий клімат в Росії продовжує погіршуватися, пише "Російська служба ВВС".

Середнє довгострокове значення індексу становить 100. Якщо індекс опускається нижче, це означає, що настрої бізнесу і споживачів стають гіршими.

У ВШЕ відзначили, що значення індексу знижується вже три роки поспіль. Нижче ста воно падало на початку 2014 року. З того моменту діловий клімат почав погіршуватися.

Реклама:

Сам індекс будується на основі даних Росстату і відображає настрій промислових компаній, будівельного бізнесу і російських споживачів.

З цих груп найгірше себе почувають саме споживачі: значення індексу для них знаходиться на рівні мінус 26%, це одне з найнижчих значень за останні шість років. Відповідно, відбулася різка дестабілізація ситуації в роздрібній торгівлі.

Залишає бажати кращого і ситуація в сфері послуг. Індекс в четвертому кварталі знизився до рекордного значення в мінус 9%.

Негативні значення показують будівництво та промисловість. Бізнесмени скаржилися на слабкий попит на свою продукцію з боку населення, а також на "невизначеність економічної обстановки в країні".

Саме ці два чинники заважають розвитку бізнесу, показали опитування Росстату, проведені в грудні.

У ВШЕ окремо відзначили ознаки того, що компанії почали скорочувати працівників. До цього витрати намагалися знизити з допомогою скорочення заробітних плат, надання працівникам неоплачуваних відпусток та інших заходів.

Зниження ділової активності зазвичай призводить до зниження ВВП. Росстат повідомив в понеділок, що ВВП за підсумками 2015 року впав на 3,7%.

Згідно із прогнозом МВФ, рецесія в Росії продовжиться і цього року. Економічне зростання може початися лише в 2017 році.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!