Косюк: ЗВТ з Європою - це обман України

Понеділок, 18 січня 2016, 13:19

Власник "Наша Ряба" та агрохолдингу "Миронівський хлібопродукт", мільярдер Юрій Косюк скаржиться, що зона вільної торгівлі, яку дуже сильно пропагують сьогодні, це обман України.

Про це він заявив в інтерв'ю "Голосу Америки".

"Ніякого відкриття ринків не відбулося. Знаєте, у колесах є такий механізм, називається ніпель. В один бік пропускає, в інший бік - ні. Отака приблизно ситуація зараз у нас з європейськими ринками. Європа каже про ЗВТ з Україною, і водночас підписано купу виключень та обмежень для експорту українських товарів. Тому це така собі Зона вільної торгівлі тільки в одну сторону, тільки в сторону України", - заявив Косюк.

Крім того, Косюк стверджує, що зі вступом ЗВТ нічого не змінилося.

Реклама:

"Нічого. Я думаю, що ми обмануті. Для експорту продовольчих товарів з України встановлені катастрофічно великі обмеження або квотування. Щоб ви розуміли: Україна виробляє 1,2 млн тонн курячого м’яса на рік. При цьому Європа дала Україні безмитну квоту - 16 тисяч тонн.  Ну, плюс до того ще можна ввезти без мита 20 тисяч тонн цілої замороженої курки (яка абсолютно нікому не потрібна). На все, що понад цю квоту - мито більше 1000 євро за тонну", - зазначив мільярдер.

Відповідаючи на запитання чому розмір квот для України мізерний, Косюк зазначив, що впершу чергу Європа захищає свій ринок.

"Європа захищає свій ринок! Вони чітко захистили власні інтереси, а Україна програла. Тому я вважаю, що та зона вільної торгівлі, яку дуже сильно пропагують сьогодні, це обман України", - підсумував Косюк.

Нагадаємо, угода про поглиблену і всеосяжну зону вільної торгівлі (ЗВТ) між Україною та Європейським Союзом 1 січня 2016 набула чинності.

За даними Держстату, обсяг експорту товарів з України в країни ЄС у січні-жовтні 2015 року становитимуть 10,472 млрд дол, або 33,4% від загального обсягу експорту, і зменшився порівняно з відповідним періодом 2014 на 28,4%.

Імпорт товарів з країн ЄС становив 12,547 млрд дол, або 40,5% від загального обсягу, і зменшився порівняно з 10-ма місяцями 2014 року на 27,9%.

В цілому зниження українського експорту товарів за вказаний період становило 31,8% - до 31,34 млрд дол, імпорту - 32,2%, до 30,96 доларів млрд.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: