Українські обленерго атакували вірусом BlackEnergy - США

Середа, 13 січня 2016, 10:11

Американці допомагають українцям у розслідуванні хакерської атаки на обленерго, яка призвела до відключення від мережі 80 тисяч домогосподарств минулого місяця, та виявили причину неполадки - це вірус BlackEnergy.

Про це повідомили в міністерстві національної безпеки США, передає "Укрінформ" з посиланням на Reuters.

"В атаці, як можна судити, було використано комп'ютерний вірус BlackEnergy, який проник в українські системи внаслідок відкриття інфікованого додатка Microsoft Word", - зазначили в міністерстві.

Експерти вважають інцидент 23 грудня, що призвів до відключення клієнтів "Прикарпаттяобленерго", першим випадком знеструмлення внаслідок кібератаки.

Реклама:

Раніше з’явилися повідомлення, що Центральне розвідувальне управління, Агентство національної безпеки, Департамент внутрішньої безпеки США розслідують можливу причетність російських урядових хакерів до кібератак на українські електромережі в грудні 2015 року.

Українська компанія "Прикарпаттяобленерго" повідомила про вимкнення електроенергії, що вразило Івано-Франківськ і ще частину Прикарпаття, 23 грудня.

Причиною аварії назвали втручання сторонніх осіб у роботу телемеханіки – автоматичної системи контролю та управління енергообладнанням. Крім того, компанія повідомила і про технічні збої в роботі свого кол-центру.

Служба безпеки України 28 грудня звинуватила в цьому Росію. СБУ повідомила, що йшлося про кілька українських енергокомпаній. Незалежних повідомлень про причетність Москви до хакерської атаки немає.

Раніше "Економічна правда" розбиралася, хто і навіщо атакував українські обленерго.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: