Медичні препарати для України купуватимуть спеціалізовані організації

Вівторок, 12 січня 2016, 11:49

Для здійснення закупівель лікарських засобів та медичних виробів будуть долучатися спеціалізовані організації.

Відповідне рішення закріплено згідно з розпорядженням Кабінету міністрів № 1396-р від 4 листопада 2015 року.

Згідно з розпорядженням Міністерство охорони здоров’я у 2016 році має забезпечити у повному обсязі здійснення закупівель лікарських засобів, медичних виробів та пов’язаних з цим послуг за рахунок коштів державного бюджету із залученням спеціалізованих організацій, які здійснюють закупівлі.

Закупівля ліків через міжнародні організації, серед яких є ВООЗ, ЮНІСЕФ та фахівці USAID, передбачалася п.4.5 ст.28 Коаліційної угоди ще у 2015 році.

Реклама:

Підзаконні акти мали бути затверджені до 25 травня 2015 року,  однак ані Кабінет міністрів, ані МОЗ не затвердили до того часу низку документів.

Зокрема, не було врегульовано питання передоплати та спрощеної реєстрації лікарських засобів, через що МОЗ України не міг укласти договори з міжнародними організаціями.

Практика закупівлі лікарських засобів через спеціалізовані організації застосовувалася в більш ніж 100 країнах Азії, Африки, Східної Європи та Південної Америки в перехідний період запровадження реформ.

Серед них, наприклад, Грузія.  Фактично, Уряд укладає угоду на закупівлю ліків з міжнародними організаціями, а ті, в свою чергу, здійснюють закупівлі ліків від його імені. В середньому це призводить до зниження ціни на закупівлю препаратів до 30%.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: