Вагіф Алієв продав Arena Entertainment кіпрській компанії

Середа, 9 грудня 2015, 16:06

Компанія "Мандарин Плаза", що належить Вагіфу Алієву, повністю вийшла зі складу власників розважального комплексу Arena Entertainment.

Про це "Forbes Україна" розповів сам Алієв.

Перший заступник голови правління "Мандарин Плаза" Олександр Черницький уточнив, що об'єктом продажу стали близько 6000 кв. м площ.

Покупцем, за його словами, виступила велика кіпрська компанія. Назву компанії, як і суму операції, Черницький не озвучив, посилаючись на конфіденційність інформації.

Реклама:

Згідно з даними системи розкриття інформації, 2 жовтня 2015 року британська інвестиційна компанія Primespot Securities Ltd, яка раніше володіла менш як 25% акцій девелопера, сконцентрувала 100% акцій ПрАТ "Мандарин Плаза", якій де-факто належав РК Arena Entertainment.

Того ж самого дня шведська компанія Eternity International AB продала понад 75% акцій, які їй належали, тим самим повністю вийшовши зі складу власників ПрАТ "Мандарин Плаза", пише видання.

Як пояснив Черницький, продаж акцій британської компанії - це була внутрішньокорпоративна угода, орієнтована на те, щоб згодом продати РК Arena Entertainment кіпрській компанії.

Як повідомило Forbes Україна джерело, близьке до операції, сума продажу склала 40 млн доларів. У "Мандарин Плазі" суму угоди не коментують.

На ринку суму угоди в 40 млн доларів вважають високою. "Це дуже дорого", - зауважує керуючий партнер CB Richard Ellis Ukraine Сергій Сергієнко.

З ним згоден співвласник і генеральний директор компанії XXI Century Олег Салмін. За його словами, нижня планка для подібної нерухомості становить 1-1,5 тисяч доларів за кв. м.

Як повідомив Алієв, виручені від продажу торговельно-розважального комплексу Arena Entertainment гроші підуть на будівництво торговельно-розважальних центрів Lavina Mall і Blockbuster Mall, девелопментом яких зараз займається "Мандарин Плаза".

Торговельно-розважальний центр Arena Entertainment загальною площею 6000 кв. м відкрився в 2004 році. Розташований він у Бессарабському кварталі.

Інвесторами будівництва, за словами Вагіфа Алієва, виступали вони вдвох з Ігорем Ніконовим - власником девелоперської компанії KAN Development і донедавна першим заступником голови КМДА.

Щоправда, сам Ігор Ніконов раніше розповідав, що у проекту було багато співінвесторів. Серед них називали навіть братів Кличків, але Алієв і Ніконов цю інформацію спростовують.

"Кличко - наш друг. Нам потрібне було його ім'я, щоб народ пішов", - пояснив Алієв. Він з часом викупив частку Ніконова у проекті.

Раніше ЗМІ повідомляли, що Господарський суд Дніпропетровської області наклав арешт на майно Eternity International AB (Швеція), якій належить "Мандарин Плаза", і заборонив його відчуження в межах заявлених позовних вимог у розмірі 380,769 млн гривень.

Видання зазначало, що розгляд, влаштований в Дніпропетровську, може бути класичним "міжсобойчиком", метою "якого був захист від нападок кредиторів".

Підозрілим є і те, що суд, задовольнивши вимогу позивача про арешт майна Eternity International, моментально зупинив провадження у справі і призначив наступне засідання на січень 2016 року, пише видання.

"Весь цей час контрольний пакет "Мандарин Плаза" буде заморожений, що не дозволить його відчужувати. Це може бути дуже вигідним для Вагіфа Алієва, враховуючи солідне кредитне навантаження його дітища", - йдеться в статті.

За даними "Мандарин Плаза", її борги на початок цього року наблизилися до позначки в 1,5 млрд гривень, при цьому двом банкам-кредиторам (Райффайзен Банк Аваль та Кредит Європа Банк) компанія винна понад 600 млн гривень.

За неофіційними даними, у банкірів в заставі перебувають акції "Мандарин Плаза", що належать Eternity International.

Так що заборона на їх відчуження була вигідна Алієву, дозволивши йому як мінімум на півроку перевести дух і без побоювань втратити свій головний актив зосередитися на освоєнні грошей інших кредиторів, які профінансували будівництво його нових проектів - торгово-розважальних комплексів Lavina mall і Blockbuster mall в Києві, пише видання.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: