У оточення Тарути намагаються забрати майно через "нікчемний договір"

Середа, 23 грудня 2015, 11:20

Через оборудки "Радикал банку" оточення колишнього голови Донецької облдержадміністрації Сергія Тарути може втратити права на нерухоме майно в Києві оціночною вартістю до 100 мільйонів гривень.

Про це йдеться в ухвалах Печерського суду від 18 грудня 2015 року.

Виходячи з ухвали, Печерський суд Києва за клопотанням Генеральної прокуратури України наклав арешт на недобудовану будівлю на вулиці Спаській 26/14 у Києві, а також  корпоративні права Mentoler Investments Ltd на частку у ТОВ "Перспектива Резиденція".

Ухвала свідчить про те, що арешт було накладено, аби унеможливити перереєстрацію майнових прав Mentoler Investments Ltd на користь третіх осіб.

Реклама:

Відповідно до тексту ухвали, головне слідче управління ГПУ проводить розслідування відносно службових осіб ПАТ "Радикал Банк" та ТОВ "КУА "АРБ Інвестментс", яких підозрюють у зловживанні службовим становищем за фактом заволодіння чужим майном.

Так, 9 липня 2015 року, напередодні введення тимчасової адміністрації, "Радикал Банк" уклав договір відступлення прав за низкою договорів запозичення із КУА "АРБ Інвестменс". 

Серед іншого, відбулось відступлення прав вимоги сплати грошових коштів за кредитним договором, укладеним у 2013 році між "Радикалом" та ТОВ "Квінтайр".

Договір було укладено на відкриття відновлювальної мультивалютної кредитної лінії, що еквівалентна 30 мільйонам гривень. Термін остаточного повернення коштів – 27 квітня 2016 року.

Майном, яке забезпечувало виконання основного зобов'язання за кредитним договором, виступили: по-перше, недобудований офісно-торгівельний центр на Спаській 26/14 у Києві, що належить ТОВ "Перспектива Резиденція"; по-друге, 100% частка компанії Mentoler Investments Ltd в статутному капіталі ТОВ "Перспектива Резиденція"; по-третє, будівля на Ярославовому Валу 3-Б в Києві, що належить Volomano Holdings Limited.

Оціночна вартість будівлі на Спаській становила 75 мільйонів гривень, на Ярославовому Валу – 19,25 мільйона гривень.

Як йдеться в ухвалі суду, на адресу Volomano Holdings та ТОВ "Перспектива Резиденція" було надіслане повідомлення щодо відступлення права вимоги від "Радикал Банку" до "АРБ Інвестменс".

10 листопада на адресу вищевказаних майнових поручителів надійшов лист від "АРБ Інвестменс" щодо наявності заборгованості ТОВ "Квінтайр" у сумі 21,4 мільйона гривень та 694,4 тисячі євро.

Також КУА попередила поручителів, що "у разі не усунення вказаних порушень протягом 30 днів ТОВ "КУА "АРБ Інвестменс" зверне стягнення на предмет іпотеки в позасудовому порядку, шляхом набуття права власності на предмет іпотеки".

Як йдеться в ухвалі, хоча ці повідомлення датовані 14 липня, насправді їх було відправлено лише 20 жовтня.

Зрештою на початку листопада будівлю на Ярославовому Валу 3-Б було перереєстровано на користь КУА "АРБ Інвестменс". Окрім того, обтяжувача щодо будівлі на Спаській було змінено з "Радикал Банку" на КУА "АРБ Інвестменс". 

При цьому тимчасова адміністрація "Радикал Банку" ще на початку жовтня 2015 визнала нікчемними правочини, укладені між "Радикалом" та "АРБ Інвестменс". Однак, оскільки все ж існував ризик протиправної перереєстрації будівлі на Спаській та корпоративних прав Mentoler Investments Ltd, суд вирішив накласти арешт на це майно.

ТОВ "Квінтайр" належить кіпрській Hastorio Holdings Limited. За даними видання "Наші гроші", директор "Квінтайра" Ігор Лісовський раніше був директором ТОВ "Торгова аграрна компанія" із групи компаній "Украгропром", що пов'язують із Сергієм Тарутою.

Будинок за адресою Ярославів Вал, 3-Б є офісом Сергія Тарути.

Власниками КУА "АРБ Інвестменс" є ТОВ "Тандем Агро" та Інна Буянова. Людина з таким іменем є директоркою фірми "Інком 2013", власником якої є Олег Куделя – колишній член наглядової ради "Радикал Банку". 

Номер факсу, вказаний на сайті "АРБ Інвестменс", також є номером "Радикал Банку". Також "Радикал" вказано як один із двох партнерів КУА.

Деталі оборудки між "Радикал Банком" та КУА "АРБ Інвестменс" читайте невдовзі на ЕП.

Економічна правда  

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: