Кабмін хоче скасувати кінцеву дату дії мораторію на виплату боргів

Вівторок, 22 грудня 2015, 12:37

Кабмін пропонує Верховній Раді скасувати кінцеву дату дії мораторію на виплату частини держборгу, який Україна взяла за часів Януковича.

Про це йдеться в законопроекті №3677 "Про особливості здійснення операцій з державним, гарантованим державою боргом і місцевим боргом".

Як зазначається у пояснювальній записці, прийняття проекту закону дозволить належним чином досягти реалізації попередніх умов та виконання зобов’язань, взятих на себе Україною відповідно до програми МВФ.

"Скасування обмеження щодо кінцевої дати чинності продовжить термін дії правових підстав для пошуку подальших шляхів реструктуризації зовнішніх боргових зобов’язань та вчинення правочинів щодо зміни умов запозичень", - йдеться в документі.

Реклама:

Як відомо, чинне законодавство передбачає, що дія мораторію закінчується 1 липня 2016 року.

Нагадаємо, Україна у п'ятницю оголосила мораторій на виплату всіх боргів перед РФ, включаючи борг, взятий урядом Азарова у 2013 році в обсязі 3 млрд доларів, а також борги держхолдингу "Укравтодор" і Конструкторського бюро "Південне" перед російськими банками. Загальна сума боргу, який потрапив під мораторій, перевищила 3,58 млрд доларів.

Раніше Україна і Росія так і не змогли домовитися про реструктуризацію цих боргів.

Нагадаємо, МВФ раніше скасував заборону на фінансову підтримку країн, що не погасили свої державні борги. Дана зміна дозволяє виділяти додаткові кредити навіть у тому випадку, якщо країна ще не розплатилася з офіційними кредиторами.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: