Світовий банк погіршив прогноз падіння ВВП Росії

Субота, 19 грудня 2015, 12:42

Світовий банк погіршив прогноз щодо падіння ВВП Росії в 2016 році з 0,1% до 0,7%.

Про це йдеться в доповіді банку, передає Lenta.ru.

Погіршення прогнозу, як роз'яснюється в доповіді, пов'язане з падінням світових цін на нафту.

Найбільш ймовірний, на думку ЦБ, сценарій передбачає середньорічну ціну на нафту в 2015 році на рівні 51,9 долара за барель, в 2016-му - 49,4 долара за барель, тоді як раніше прогнозувалася середня ціна в 53 долара в 2015-му і 2016 році.

Реклама:

"Переглянутий прогноз в значній мірі обумовлений недавнім зниженням нафтових котирувань, через що, як очікується, збережеться тиск на курс рубля і загальмується зниження темпів інфляції в 2016 році", - сказала провідний економіст Світового банку по Росії Біргіт Хансл.

"Підвищений ризик інфляції може змусити Центральний банк Росії тимчасово відмовитися від поновлення грошово-кредитної політики пом'якшення. Більш високі витрати по позиках, ніж передбачалося в попередньому прогнозі, можуть обмежити кредитоспроможність бізнесу і домашніх господарств", - додала вона.

Зниження нафтових цін, як зазначають у СБ, не позначиться на економічних показниках Росії в останньому кварталі 2015 року, у зв'язку з чим банк зберігає свій прогноз падіння ВВП РФ в поточному році на рівні 3,8%.

У 2017 році СБ прогнозує економічне зростання на рівні 1,3% за умови збереження санкцій, низьких цін на нафту і політичної невизначеності. Це на 0,2% нижче, ніж очікувалося раніше.

У той же час в доповіді наголошується, що висока волатильність нафтового ринку може призвести до подальшого перегляду прогнозів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: