Імпорт білоруських тракторів в Україну може зменшитися

Вівторок, 15 грудня 2015, 12:02

Через введення Україною спеціального мита на білоруські товари, імпорт тракторів може зменшитися.

Про це пише Agravery.

Згідно з рішенням Міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі, ставка спеціального мита становитиме 39,2% від митної вартості продукції. Рішення комісії набуває чинності 20 січня 2016 року.

Як зазначається, спеціальне мито стало реакцією України на дії Білорусі - дискримінаційні заходи щодо кондитерської та пивоварної галузей.

Реклама:

"Спеціальне мито буде застосовуватись з моменту набрання чинності Рішення Комісії і до встановлення факту припинення Республікою Білорусь дискримінаційних та недружніх дій щодо України", - наголошується в повідомленні.

При цьому комісія не обмежилася продуктами харчування. Під дію компенсаційних заходів потрапили і такі важливі для білоруського експорту групи товарів, як трикотажні вироби, побутова техніка, шини і трактори. Останні в структурі білоруського експорту в Україну займають друге місце.

 

Ще чотири роки тому продукція білоруських тракторних заводів займала перше місце за продажами в Україні. В 2011 році на імпорт з Білорусі припало майже чверть поставок тракторів.

З того часу білоруська сільгосптехніка дещо здала позиції в Україні. Тим не менше, реалізація тракторів на нашому ринку залишається непоганою.

За даними Державної фіскальної служби України, за результатами 2014 року, Білорусь поставила в Україну тракторів на 42,2 мільйона доларів, зайнявши третє місце в рейтингу країн-імпортерів.

За підсумками 11 місяців 2015 року Білорусь посіла вже друге місце. Ввезено тракторів на 42 мільйони доларів. На фоні падіння поставок з інших країн частка білоруських тракторів в імпорті зросла з 15,4% в 2014 році до 20,6% - за підсумками січня-листопада 2015 року.

У популярному серед українських аграріїв сегменті тракторів потужністю 80-99 к. с. на продукцію північного сусіда придає майже 100% продажів.

Непогані позиції "білорусів" і в сегментах 100-120 к. с. і  малогабаритної техніки.  

Головною причиною значного попиту є невисока ціна. Новий 81-сильний МТЗ-82 можна купити за 19 000-20 000 доларів, що мінімум вдвічі дешевше аналогічних за потужністю тракторів західних брендів і відсотків на тридцять-п’ятдесят - китайських.

Після подорожчання білоруські трактори потраплять в один ціновий діапазон з китайськими. "При ціні в 23 000-25 000 доларів китайські трактори мають переваги перед білоруськими.

 

З подорожчанням білоруських тракторів у виграшному становищі опиняться і українські виробники. На сьогодні конкурентів продукції МТЗ виробляє тракторний завод у Дніпропетровську (ЮМЗ). Виробництво власного трактора під брендом "КИЙ" організувала "Укравтозапчастина".

"Якщо мито запрацює, ми отримаємо стимул збільшувати виробництво, - коментує директор Дніпропетровського тракторного заводу Віктор Гармаш. - Ціна між окремими нашими і білоруськими моделями коливається в межах 12 000-15 000 гривень".

Водночас, на переконання Сергія Лесика, говорити про те, що білоруські трактори у разі введення спецмита залишать Україну передчасно.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: