До засновника української біткоін-спільноти прийшли з обшуком

Середа, 4 листопада 2015, 17:49

У вівторок увечері, представники МВС по боротьбі з кіберзлочинністю прийшли додому до засновника Bitcoin Foundation Ukraine, а також агентства біткоіни KUNA, Михайла Чобаняна.

Приводом для обшуку стала кримінальна справа, відкрита рік тому, пише AIN.ua.

У вівторок, 3 листопада, силовики прийшли до Чобаняна додому з постановою суду, в якій той звинувачується в незаконній торгівлі біткоінами.

Представники МВС відібрали всі телефони, тим самим припиняючи можливість зробити фото або відео, того що відбувається. Адвокатів, за словами Чобаняна, намагалися не пускати.

Реклама:

В ході обшуку вилучили: "7 телефонів, планшет, сім-карти, роутер, усі флешки і SD-карти, особисті речі родичів і, головне, брошури про біткоіни", - розповів підприємець.

Партнер юридичної фірми "Юскутум" Дмитро Гадомський переконаний, що фактичних підстав проводити подібні дії у представників правоохоронних органів не було.

"Суд знову довів, що знаходиться в комі. У тексті постанови майнінг прирівняний до емісії. Криптовалюту суд назвав електронними грошима. Це помилка, оскільки визначення електронних грошей взагалі ніяк не стосується криптовалюти", - заявив він.

"В даний час криптовалюта дійсно знаходяться в правовому вакуумі і в Україні, і в світі. Якщо змінять законодавство і прирівняють до електронних грошей - добре, зареєструємо фінансову компанію, або станемо партнерами з банком", - сказав Гадомський.

За його словами, в Україні діє принцип, згідно з яким дозволено все те, що прямо не заборонено.

"Тому поки що, будь-яка діяльність з біткоінами є кристально чесним видом бізнесу. Якщо міліції потрібна була інформація щодо операцій, її потрібно було просто в установленому порядку запросити", - зазначив партнер юридичної фірми.

Крім того, за його словами, у постанові сказано, що в результаті дослідження мережі інтернет стало відомо, що домени належать Чобаняну.

"Але під whois ця інформація закрита налаштуваннями приватності. Суд, крім всіх його недоліків, не володіє елементарними навичками факт-чекінгу і сліпо покладається на клопотання, підготовлене слідчим-грамотієм", - сказав партнер юридичної фірми.

"А ще в лютому цього року були зміни до КПК, і вилучати носії інформації так, як це зазначено у визначенні, заборонено. Ми ось приймаємо біткоіни, і ще робимо контракти у блокчейні. Очевидно, що наша діяльність має ознаки незаконної торгівлі людьми", - прокоментував Гадомський.

Чобанян вважає, що подія - це спроба окремих представників МВС вислужитися перед скороченнями. "Піар. Старі люди хочуть в нову поліцію. Їм потрібно показати "активність". Хотіли б закрити, то витратили б більше часу і підготували б більш вагомі аргументи", - пояснює він. Зараз підприємець готує позов до суду.

Кримінальну справу було відкрито 30 листопада 2014 року за інформацією про покупку і продаж біткоінів на сайті kuna.com.ua. У травні цього року Чобанян їздив на допит в прокуратуру, а також збирав разом з адвокатами всі необхідні документи, що підтверджують його правоту, в тому числі - в НБУ.

Пізніше, Чобанян, за його словами, "довозив" слідству всі необхідні документи, а у вересні на конференції в Києві, присвяченій питанням криптовалюти, виступали два директори департаментів НБУ, які запевняли, що біткоіни - це законно.

Нагадаємо, наприкінці минулого року НБУ виступив з різкою заявою про те, що використовувати біткоіни в Україні - незаконно. Проте пізніше пом'якшив свою позицію і почав публічне обговорення питань легалізації криптовалюти в Україні.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: