ЗМІ назвали п’ять рейдерських успіхів Корбана

Середа, 4 листопада 2015, 14:52

До появи в політиці Генадій Корбан був досить відомий, особливо в бізнес-колах: вже в середині нульових у нього була слава головного спеціаліста в Україні по недружнім поглинанням, говорячи простою мовою - рейдера.

Про це йдеться в матеріалі "ЛігаБізнесІнформ".

Як пише видання, захоплення Кременчуцького НПЗ (ПАТ "Укртатанфта"), здійснене в 2007 році, швидше за все, є найяскравішою рейдерською атакою з портфеля Корбана.

У 2007 році група "Приват" спільно з харківським бізнесменом Олександром Ярославським почав недружнє поглинання найбільшого в Україні Кременчуцького нафтопереробного заводу, яке тривало близько двох років.

Реклама:

В результаті того, що держава ніяких реальних кроків з вирішення конфлікту на "Укртатнафті" не вживала, це в підсумку дозволило "Привату" і Ярославському сконцентрувати більше 50% акцій Кременчуцького НПЗ.

Процесом "відбору" акцій у росіян керував безпосередньо Корбан і група юристів.

Стосовно рейдерської атаки на Маріупольський металургійний комбінат ім. Ілліча - це один з прикладів, коли Корбан не співпрацював з групою "Приват". Більш того, в атаці на комбінат основним клієнтом Корбана виявився заклятий друг Коломойського - Рінат Ахметов.

Тому, що Корбан працює не тільки на групу "Приват" Ігоря Коломойського, дивуватися не варто. Дніпропетровський бізнесмен неодноразово говорив про дружні відносини з іншими бізнесменами.

"У мене хороші стосунки і з Коломойським, і з Ахметовим, - розповідав Корбан. - Вони можуть бути конкурентами в бізнесі, але тим не менше ми залишаємося друзями".

Що стосується, Нікопольського заводу феросплавів, то конфлікт навколо нього - приклад дуже успішної атаки групи "Приват" під керівництвом Корбана. Як і у випадку з "Укртатнафтою", на стороні дніпропетровської бізнес-групи виступила держава.

Історія з Дніпропетровським ринком Озерка для Корбана була нетиповою. По-перше, вона була дуже кривавою і забрала як мінімум 5 життів, по-друге, Корбан в даному випадку грав на стороні захисту, а не нападу.

Йдеться про боротьбу за контроль над Дніпропетровським центральним ринком (ринок Озерка). Суперником дніпропетровського конфліктолога був Максим Курочкін, більш відомий в Україні під прізвиськом Макс Скажений.

Крім того, на початку 2000-х Корбан став ключовою фігурою в боротьбі між групою Приват і Вадимом Новинським за Південний гірничо-збагачувальний комбінат. У 2000 році Юлія Тимошенко остаточно вирішила піти в політику і почала розпродаж активів Єдиних енергетичних систем України.

Одним із найбільш ласих шматків, що залишилися від бізнесу корпорації ЄЕСУ, стала 60% -ва частка в ПГЗК. Майбутній прем'єр продала свою частку Вадиму Новінському в середині 2000 року. Але угода до кінця доведена була - в ситуацію втрутилася група Приват.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: