"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Косюк очолив рейтинг найбільших аграріїв. Порошенко - третій

Понеділок, 23 листопада 2015, 14:09

Голова правління "Миронівського хлібопродукту" Юрій Косюк очолив рейтинг найбільших аграріїв-2015 за версією видання landlord.

Про це йдеться в рейтингу, опублікованому на сайті видання.

Капітал МХП, який експортує м'ясо в 50 країн світу, становить 889,5 млн доларів.

"Миронівський хлібопродукт" виробляє близько 60% всієї української курятини, контролює 13,5% в сегменті переробки м'яса. Крім того холдинг обробляє 360 тисяч га землі - це четвертий за величиною земельний банк в країні.

Реклама:

Власник компанії "Кернел" Андрій Веревський зайняв друге місце рейтингу. Капітал його компанії становить 790 млн доларів.

Холдинг Веревського виробляє третину всього соняшникової олії в Україні, лідер в цьому сегменті. Орендує 390 тисяч га землі і є одним з найбільших агрохолдингів в Україні.

"Кернел" кілька років поспіль входить до рейтингу WIG 20 - список компаній з найвищою капіталізацією на Варшавській фондовій біржі. Час від часу (залежно від котирувань акцій) "Кернел" стає найдорожчою аграрною компанією в Європі.

Замикає трійку лідерів президент України Петро Порошенко. Капітал його аграрних активів (Roshen, "Укрпромінвест-Агро") укладачі рейтингу оцінили в 594,3 млн доларів.

Аграрний холдинг "Укрпромінвест-Агро" спеціалізується на вирощуванні цукрових буряків, пшениці, сої, кукурудзи та соняшнику, а його земельний банк становить 122 тисячі га.

Один з основних бізнес-напрямків агрохолдингу Порошенка - вирощування цукрових буряків та виробництво цукру. В епоху створення компанії передбачалося, що її заводи будуть забезпечувати солодким піском кондитерські фабрики корпорації Roshen.

Але зараз цукрові підприємства "Укрпромінвест-Агро" успішно продають цукор іншим покупцям, а на частку Roshen в структурі продажів припадає всього 15%.

У холдингу також є борошномельний комплекс та елеватори. А поголів'я великої рогатої худоби досягає 5 200 голів. "Укрпромінвест-Агро" також займається свинарством, хоча далеко не в найбільших масштабах - всього 21 000 свиней на рік.

За ними в рейтингу йде власник компанії "Нібулон" Олексій Вадатурський. Земельний банк "Нібулону" займає більше 81 тисяч га. На цих землях компанія в основному вирощує зернові, а також соняшник і сою.

Компанія продає зерно до 30 країн світу. Основний обсяг припадає на Єгипет, Іспанію, Саудівську Аравію. "Нібулон" реалізує проекти щодо днопоглиблення українських річок, щоб поліпшити судноплавні умови. У жовтні 2015-го стартував проект з поглиблення річки Південний Буг вартістю 100 млн гривень.

На п'ятому місці - власник компанії UkrLandFarming Олег Бахматюк. Компанія "Авангард" займає 49% промислового ринку яєць України та 91% ринку сухих яєчних продуктів.

Холдинг UkrLandFarming управляє найбільшим земельним банком в країні - 654 тисяч га.

За рік через втрату фабрик на Донбасі та в Криму поголів'я курей на підприємствах "Авангарду" скоротилося на 48%, до 16 млн.

Вартість акції "Авангарду" за рік (з вересня 2014 по жовтень 2015-го) на Лондонській фондовій біржі впала на 88,56%. Це найбільше зниження котирувань серед всіх публічних агрокомпаній України.

У 2014 році Олег Бахматюк втратив два банки - "VAB Банк" і банк "Фінансова ініціатива" - фінустанови були визнані неплатоспроможними.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: