Мартиненко: Зниження тарифів на газ - це PR-програма Тимошенко

Середа, 18 листопада 2015, 14:59

Ренту на видобуток газу потрібно знижувати поступово, починаючи з квітня наступного року.

Про це в інтерв'ю "ЛігаБізнесІнформ" сказав народний депутат, голова парламентського комітету з ПЕК Микола Мартиненко.

"Моя позиція по ренті категорично відрізняється від позиції Юлії Володимирівни. Ви звернули увагу, як називався її законопроект по ренті?" Про зниження цін на газ для населення", а насправді йдеться про зниження ренти", - зазначив він.

За словами Мартиненка, є декілька ключових речей.

Реклама:

"Перша - цінові параметри газу на внутрішньому ринку узгоджені з МВФ, і ми не можемо просто так від них відійти",  - зазначив він.

Мартиненко констатує, що друга - рента і раніше підвищувалася і знижувалася, але ціна газу від цього не залежала.

"Її теза про те, що "знизимо ренту - знизимо ціни для населення", - це піар-програма, мовляв, рента стала в два рази нижче, давайте настільки ж знизимо ціни. Для обивателя в ток-шоу зійде. У реальності це чистий популізм. І третє, мабуть, найважливіше, що "зашито", в цьому законопроекті. Є рішення Вищого госпсуду від 2013 року, яке каже, що Укргазвидобування (УГД) не є держвласністю, а є власністю НАК "Нафтогаз України", - каже Мартиненко.

За його словами, у проекті Тимошенко окремий пункт - рента для УГД повинна бути знижена до 29% .

"Що це означає? Що як тільки закон набуде чинності, всі інші компанії, що працюють у спільної діяльності (СД), підуть до суду і доб'ються зниження ренти з 70%. Тобто її проект - це пас на користь компаній, що працюють по СД і пов'язаних з олігархами ", - підкреслив депутат.

Він зазначив, що ренту на видобуток газу потрібно знижувати поступово, починаючи з квітня наступного року.

"Моя ж позиція по ренті - її треба поступово знижувати. Ще до прийняття бюджету на 2015 рік я говорив, що збереження таких ставок на рік призведе до зниження видобутку газу в Україні. До кінця цього року ми втратимо через ренти мінімум 1-1 , 5 млрд кубометрів газу. Приватники падають, Укргазвидобування падає ... Зараз закінчується бюджетний рік, ми входимо в зиму ... Наша позиція - знизити ренту з квітня, після проходження опалювального сезону ", - сказав Мартиненко.

Нагадаємо, Верховна Рада на 10 листопада відправила законопроект "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо здешевлення вартості газу для населення" (N2835) на повторне друге читання.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: