"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Мартиненко про закупівлі концентрату урану: "Нехай розслідують, ніяких проблем"

Середа, 18 листопада 2015, 13:33

Глава парламентського комітету з ПЕК Микола Мартиненко спростував інформацію про закупівлю СхідГЗК концентрату урану через австрійську прокладку.

Про це він розповів в інтерв'ю виданню "ЛігаБізнесИнформ".

За його словами, якщо виникають питання про його зв'язок з австрійською компанією Steuermann Investitions, необхідно направити перевірку на СхідГЗК.

"Якщо виникають питання, то перше, що треба зробити, це послати туди перевірку і перевірити всі ці речі. І це буде зроблено. До закупівель урану я не маю ніякого відношення, а цінові параметри нехай дивляться правоохоронні органи... Якщо є справи стосовно мене, нехай розслідують, ніяких проблем", - заявив Мартиненко.

Реклама:

Також, глава парламентського комітету з ПЕК спростував інформацію про заробіток на тендерах, на постачанні обладнання для АЕС.

"Інформацією в атомній галузі я володію так само, як і в інших галузях нашої генерації. З атомної енергетики маю свою чітку позицію. Я завжди виступав за диверсифікацію поставок палива і за відхід від залежності від Росії. У минулому десятилітті я виступав категорично проти передачі Костянтинівського уранового родовища росіянам. Ось мій інтерес, який був в атомній енергетиці", - заявив він.

За його словами, "Енергоатом" зараз єдина галузь в енергетиці, яка за останній рік дає плюс.

"Подивіться на рівень відмов, які є в атомній енергетиці. Подивіться на те, що ми збільшуємо кількість завантажень палива Westinghouse в наші реактори. Крім того, "Енергоатом" сьогодні будує сховище відпрацьованого ядерного палива разом з компанією Holtec (США). Я цьому радію і я цьому аплодую. І я за такий "Енергоатом"!", - заявив Мартиненко.

Нагадаємо, що глава держпідприємства "НАЕК" Енергоатом "Юрій Недашковський просив Кабінет міністрів перевірити озвучену в ЗМІ інформацію про зловживання при закупівлі НАЕК продукції у СхідГЗК.

Раніше "Українська правда" провела розслідування, у ході якого з'ясувалося, що соратник прем'єр-міністра Арсенія Яценюка, народний депутат від "Народного фронту Микола Мартиненко за рік міг заробити на продажі уранового концентрату близько 770 млнгривень.

Служба безпеки України в червні 2015 року відкрила кримінальну справу щодо звинувачення посадовців ДП "Східний гірничо-збагачувальний комбінат" і НАЕК "Енергоатом" у завданні державі збитку на 10 млн доларів.

За даними СБУ, посадовці ГЗК закупили в 2014 році урановий концентрат у спеціально створеної ними за кордоном комерційної структури за ціною 90 доларів/кг на загальну суму 18 млн доларів.

Але в офіційній документації комбінату вартість купленого концентрату вже становила 138 доларів/кг. Надалі концентрат був реалізований "Енергоатому" за угодою на закупівлю вітчизняної продукції.

"Енергоатом" тоді заявив, що в 2014 році закуповував у СхідГЗК лише концентрат, виробником якого вказано це саме підприємство.

Як відомо, Недашковський вперше очолив Енергоатом у 2002 році. Надалі він ще двічі очолював держкомпанію - в 2005 році, коли український уряд формувалося з членів "Нашої України" і БЮТ, і в 2008-му, коли Юлія Тимошенко вдруге стала прем'єр-міністром.

Недашковський встиг попрацювати на посаді керівника "Енергоатому" і після приходу до влади Віктора Януковича - він був звільнений з посади тільки в 2012 році.

У березні 2014 року, після втечі Віктора Януковича і призначення прем'єром Арсенія Яценюка, Недашковський очолив компанію в четвертий раз.

Юрій Недашковський вважається людиною соратника прем'єр-міністра Арсенія Яценюка,  народного депутата від "Народного фронту Миколи Мартиненка.

У квітні глава Держфінінспекції Микола Гордієнко, відкритим текстом назвав Миколу Мартиненка "смотрящим" за "Енергоатомом".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!