"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Російський "Лукойл" припиняє проект з Total в Іраку

Вівторок, 17 листопада 2015, 20:50

Нинішні ціни на нафту роблять нафтохімічний проект "Лукойлу" і Total в Іраку неефективним, повернутися до нього можна буде після стабілізації цін.

Про це заявив журналістам глава "Лукойлу" Вагіт Алекперов, передає "РИА Новости".

"Ціни, які склалися, звичайно, роблять ці проекти досить низькоефективними, але ми маємо меморандум. Рухаємося, ми сподіваємося, що після вирівнювання ринку цей проект могли в консорціумі реалізувати", - сказав Алекперов, відповідаючи на питання з приводу будівництва нафтохімічного заводу в Іраку спільно з Total.

"Ми ведемо переговори з іракським урядом. Все-таки ми вважаємо, що попутний газ "Західна Курна-2" багатий на етан, унікальний вміст етану - це унікальна сировина для нафтохімії. Зараз такі консультації тривають з урядом Іраку", - додав він.

Реклама:

Видання зазначає, що "Лукойлу" належить 75% в проекті "Західна Курна-2", державній North Oil Company - 25%. У березні 2014 року на родовищі почався видобуток, а в червні минулого року російська компанія почала отримувати компенсаційну нафту з проекту.

Ще в 2014 році Алекперов повідомляв про намір "Лукойлу" побудувати нафтохімічне виробництво в рамках розробки іракського родовища "Західна Курна-2", але не поодинці, а в консорціумі.

Заступник міністра промисловості Іраку Адель Карім напередодні, 16 листопада, заявив про те, що міністерство нафти Іраку в найближчі тижні планує провести переговори з "Лукойлом" і французькою Total щодо будівництва нафтохімічного заводу в Іраку.

У прес-службі Total повідомили, що компанія ще розглядає можливість реалізації цього проекту, але це питання "знаходиться в початковій стадії вивчення".

Раніше повідомлялося, що Shell підписала контракт з Іраком на 11 мільярдів доларів, що передбачає будівництво нафтохімічного заводу в провінції Басра. Shell є однією з основних великих нафтових компаній, що працюють на півдні Іраку.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: