У справі про "хабар Мартиненка" з'явився слід Жванії і "вишок Бойка" - ЗМІ

Четвер, 12 листопада 2015, 16:07

Частина хабара, отримання якого народним депутатом Миколою Мартиненком розслідують правоохоронні органи Швейцарії, була переведена в "Прайм-банк" через офшор, пов'язаний з екс-депутатом Давидом Жванією та структурами, причетними до закупівлі "вишок Бойка".

Про це пише "Главком".

Генеральна прокуратура України перехопила естафету у швейцарських колег в розслідуванні справи щодо отримання хабара українським чиновником від чеської компанії Skoda JS, пише автор.

Як наголошується, у вересні ГПУ звернулася до Печерського суду Києва з клопотанням щодо надання правоохоронним органам доступу до документів українського "Прайм-банку", які допоможуть розслідуванню.

Реклама:

Як випливає з недавнього ухвали Печерського суду Києва, приблизно в серпні-вересні швейцарська влада звернулися до Генпрокуратури з проханням про правову допомогу.

У судовому документі уточнюється, що запит стосується кримінального розслідування корупційної угоди між чеською компанією "SKODA JS" та фірмою "BRADCREST". "Витяги з матеріалів слідства дозволяють стверджувати, що мова йде саме про Мартиненко", - йдеться в статті.

Зокрема, там говориться наступне: "відповідно до Угоди про співпрацю між Bradcrest і Skoda JS ймовірний хабар в розмірі 6,4 млн євро був переведений на рахунок компанії Bradcrest в Швейцарії".

Нагадаємо, чеська газета Právo раніше повідомляла, що саме панамська Bradcrest Investment отримувала від Skoda JS гроші за сприяння в отриманні держзамовлень, а її прихованим власником, нібито, є Мартиненко.

З'ясувалося, що частина шестимільйонні хабара - 769 тисяч доларів - була переведена з рахунку Bradcrest у банку Banque Hottiger & Cie. на рахунок компанії Randstone Commercial LLC у банку Regional Investiciju Banka (Латвія) 21 червня 2011 року.

У той же день ця сума, а також інші засоби (точна сума не уточнюється - ред.) перетекла на рахунок компанії LLC Tia Konsolinvest у ПАТ "Прайм Банк" (Україна).

У своєму запиті українцям слідчі з Швейцарії написали, що ще не вдалося встановити повноправного власника активів на рахунку, який належить компанії Randstone Commercial LLC в Латвії.

Вони сподіваються зробити це після того, як з'ясують, кому могли призначатися гроші, переведені в "Прайм-банк" на рахунок LLC Tia Konsolinvest. Саме з її рахунків Печерський суд Києва зняв банківську таємницю на прохання української Генпрокуратури, йдеться в статті.

Компанія, через яку пройшла корупційна угода - Randstone Commercial, - відзначилася в Україні не тільки цим траншем, пише автор.

У Єдиному реєстрі судових рішень, можна знайти тяжбу дворічної давності між податковою і спільним україно-ізраїльським підприємством "Лісова компанія" Лаванда ". З цього спору можна дізнатися про мільйонний контракт, укладений "Лавандою" та фірмою-нерезидентом Igor Shargel (Гамбург) на поставку дерев'яних щитів.

Через проблеми з оплатою сторони уклали новий договір про переуступку боргу компанії Randstone Commercial.

Згідно із держреєстром юросіб, засновниками "Лаванди", є віргінський офшор "Тагнікс Холдінгс Лімітед" і корпорація "Галичина-Ліс", оформлена на кіпрську "Максфілд Холдінгс Лімітед".

Раніше "Наші гроші" писали, що ця ж компанія виступає співзасновником КУА "Максфілд Ассет Менеджмент", директором якої є Ігор Керезь. Останній відомий як співвласник ПАТ "Діамантбанк", 24% якого належать соратнику і партнеру Мартиненко, екс-нардепу Давиду Жванії.

Саме в цьому банку, згідно з даними з реєстру судових рішень, були відкриті рахунки СП "Лісова компанія "Лаванда". Там же зазначено, що інтереси Randstone Commercial LLP представляв Юрій Білоус.

Згідно з даними сайту https://opencorporates.com, директорами Randstone Commercial LLP були Белізький компанії Ireland & Overseas Acquisitions Limited і Milltown Corporate Services Limited.

Раніше повідомлялося, що саме через ці фірми "Чорноморнафтогаз" купив одну з двох бурових установок за 400 млн доларів.

Крім того, як писав у своєму журналістському розслідуванні Дмитро Гнап, ці ж фірми стояли за структурами, які за часів правління Януковича стали лідерами у держтендерах із закупівлі зерна і гірничо-шахтного устаткування.

"Прайм-банк" у ЗМІ називають підконтрольним сім'ї екс-депутата від Партії регіонів Олександра Волкова. До числа акціонерів входить Євгенія Левенець, дочка покійного політтехнолога Юрія Левенця, у якого склалися тісні стосунки з екс-керівником адміністрації президента Януковича Сергієм Льовочкіним.

В даний час Головне слідче управління МВС веде розслідування відносно топ-менеджменту "Прайм-Банку". Їх підозрюють у великій розтраті.

Порушення виявив Національний банк під час перевірки діяльності ПАТ "Прайм-Банк" за період з липня по вересень 2014 року. Було встановлено, що в цей період півдесятка компаній перерахували на користь широкого кола фізичних осіб 2,052 млрд гривень. Цю суму одержувачам видавали готівкою через касу "Прайм-банку".

При цьому отримання великих сум відбувалося без відкриття поточних рахунків. Гроші були враховані як "надання поворотної безпроцентної фінансової допомоги за договором" і "надання кредиту за договором".

У жовтні 2014 року НБУ відніс "Прайм банк" до категорії неплатоспроможних. Як повідомляв регулятор, в 2013-2014 роках ця установа п'ять разів потрапляла під санкції НБУ за операції з легалізації доходів, одержаних злочинним шляхом.

Як відомо, у Чехії ведуть розслідування проти Миколи Мартиненка – найближчого соратника прем'єр-міністра України Арсенія Яценюка.

Сам нардеп раніше в коментарі УП заперечував і наявність кримінального провадження проти нього та у швейцарській прокуратурі і нещодавно відкриту справу чеських правоохоронців по тому ж епізоду.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: