Оприлюднено назви фірм Януковича, на рахунках яких арештовані понад 2,75 мільярда

Четвер, 12 листопада 2015, 10:11

З кінця жовтня Печерський районний суд видав низку дозволів слідчим МВС на арешт коштів на рахунках у "Всеукраїнському банку розвитку" на суму понад 2,75 млрд гривень.

Арешти здійснено в рамках кримінального провадження, порушеного за фактам незаконного кредитування регіональних залізниць "Всеукраїнським банком розвитку" Олександра Януковича у 2013-2014 роках, повідомляють "Наші гроші".

Судом накладено арешти на рахунки самого Олександра Януковича, чотирьох юридичних осіб та 32 "підконтрольних йому фізичних осіб", вказано у рішенні суду.

З судових рішень відомо, що фізособами виступали працівники самого "ВБР". У тому числі це начальник відділу цінних паперів цього банку (на його депозитах арештовано 113,299 млн гривень), головний фахівець відділу супроводу і контролю активних операцій корпоративного бізнесу цього банку (71,84 млн гривень), начальник сектору дизайнерських розробок банку (62,89 млн гривень), начальник департаменту казначейства банку (59,87 млн гривень).

Реклама:

Також арештовано рахунки чотирьох фірм - ТОВ "Мелон 8", ТОВ "Комплекс "Дружба", ТОВ "Бенефіт-Консалт" і ТОВ "Лайтрум". Суми на їхніх рахунках не оприлюднені.

З цих фірм лише одна безпосередньо пов’язана з Олександром Януковичем. ТОВ "Комплекс "Дружба" зареєстровано у Краматорську на вільній від терористів "ДНР" території.

Засновниками компанії є ПАТ "Кепітал білдінг корпорейшн" і ПАТ "МАКО холдінг", кінцевим бенефіціаром яких вказаний безпосередньо Олександр Янукович.

ТОВ "Мелон 8" через ланцюжок засновників виходить на ТОВ "Інвестиційна будівельна група", відоме як один із співвласників ТОВ "Столичний стиль", чиїм основним власником є Олександр Янукович. Кінцевим бенефіціаром "ІБГ" вказано донеччанина Олексія Голубова.

Він також відомий як директор донецького ТОВ "Вуглепоставка", заснованого кіпрською фірмою "Taymast limited" і Анатолієм Олексійовичем Рудим. Рудий прописаний в Донецьку по площа Конституції,4. Саме за цієї адресою було зпочатку зареєстровано і ТОВ "Мелон 8". Нині фірму перереєстрували в Києві по вулиці Серафимовича, 9а.

ТОВ "Бенефіт-Консалт" зареєстровано у Донецьку на Романа Колягіна.

ТОВ "Лайтрум" було засновано Яною Шевкопляс у Донецьку, а зараз перереєстровано у Києві на Ішкузи Сейітмурадова і Умітджана Хайталиєв.

Окрім цього у березні суд дозволив арештувати установчі документи кіпрських компаній "Anearve limited" і "Tandice limited", а також документи про зв’язки останньої з банком "Київська Русь", який до ліквідації належав Володимиру Братку.

Також відомо, що в рамках вищевказаного кримінального провадження слідчий майже рік тому арештовував двох фізосіб. Їх відразу було випущено під заставу - одного у розмірі 0,50 млн гривень, другого під 1,22 млн гривень. У жовтні стало відомо, що проти них справи закриті, тому їх адвокати, що формально і вносили застави за клієнтів, домоглись повернення грошей.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: