ВАСУ каже, що не зобов'язував до соцвиплат на окупованих територіях

Середа, 28 жовтня 2015, 16:01

Вищий адміністративний суд заперечує необхідність поновлення соціальних виплат на непідконтрольних Україні територіях у Донецькій і Луганській областях після рішення суду про незаконність їх припинення Кабінетом міністрів.

Про це журналістам повідомив голова Вищого адмінсуду Олександр Нечитайло і його заступник Михайло Цуркан, передають "Українські новини".

"Це рішення не є шляхом поновлення виплат... Із приводу цього рішення (суду) більше спекуляцій ніж дійсно правової оцінки", - заявив Цуркан, зазначивши, що був у складі судової колегії, що виносила зазначене рішення.

З його слів, рішення Вищого адмінсуду всього лише вказує на неправильність формулювання в постанові Кабміну щодо припинення соцвиплат на Донбасі.

Реклама:

Заступник голови Вищого адмінсуду також наголосив, що для рішення цієї проблеми урядом уже були внесені необхідні зміни до бюджетного кодексу.

Крім того, у судовому процесі Міністерство юстиції також визнало некоректність формулювання в постанові Кабміну про припинення соцвиплат.

Цуркан заперечує, що ця ситуація викличе велику кількість позовів проти України в Європейському суді з прав людини.

Він наголосив, що громадяни, які проживають на окупованих територіях, не втрачають соцвиплат, і можуть їх одержати на підконтрольних Україні територіях.

У свою чергу, Нечитайло заявив, що жодного тиску на Вищий адмінсуд при розгляді цієї справи не було.

"Тиску за цією справою не було. Я хочу також зазначити, що тиску як такого не існує на судову систему", - сказав він.

Голова суду також зазначив, що наразі не існує механізму доставки соцвиплат на окуповані території.

Як відомо, у квітні Київський апеляційний адміністративний суд визнав недійсним рішення Кабінету міністрів про здійснення соціальних виплат у Донецькій і Луганській областях тільки на контрольованих українською владою територіях.

16 жовтня Вищий адміністративний суд залишив у чинності рішення судів попередніх інстанцій про визнання недійсним рішення Кабінету міністрів про здійснення соціальних виплат на Донбасі тільки на контрольованих українською владою територіях.

Як повідомлялося, в листопаді Кабінет міністрів доручив перевести з території, підконтрольній бойовикам, всі бюджетні установи, підприємства та організації до 1 грудня.

Цим рішенням Кабмін затвердив тимчасовий порядок фінансування бюджетних установ, здійснення соціальних виплат населенню та надання фінансової підтримки окремим підприємствам і організаціям Донецької та Луганської областей.

Раніше міністр соціальної політики Павло Розенко повідомив, що з 1,27 млн жителів Донецької і Луганської областей, які мають право на пенсійне забезпечення, близько 1 млн отримують пенсії на території України.

Щодо можливості відновлення виплати пенсій та соціальної допомоги на тимчасово окупованих територіях Розенко зазначив: "Не ми припинили виплати. Нам створили такі умови. Розгромлено відділення українських банків, припинено діяльність Держказначейства, всіх відділень Пенсійного фонду, соціальних служб".

"Наразі ми фізично не можемо ні завезти туди готівку, ні провести виплати", - сказав він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: