МВС порушило дві справи проти російської VS Energy - ЗМІ

Вівторок, 20 жовтня 2015, 13:30

Міністерство внутрішніх справ розпочало розслідування щодо діяльності однієї з найбільших в Україні електроенергетичних груп VS Energy, яка належить росіянам Євгену Гінеру, Михайлу Воєводіну і Олександру Бабакову.

Про це пише "ЛігаБізнесІнформ".

Як розповіли співробітник правоохоронних органів і учасник енергетичного ринку, Головне слідче управління МВС в кінці вересня відкрило одразу два кримінальні виробництва за підозрою в ухилянні від сплати податків і махінаціях при тендерних закупівлях.

"Два тижні тому в центральному офісі VS Energy у Києві пройшли обшуки", - розповів співробітник однієї з енергокомпаній. Санкцію на виїмку документів компанії 30 вересня дав Голосіївський районний суд Києва.

Реклама:

Згідно з документом, який є в розпорядженні видання, МВС розслідує тендерні закупівлі Київобленерго (належить VS Energy з 2012-го).

Йдеться про договори Київобленерго з трьома компаніями - ТОВ Укренергоактів, ТОВ НІК-Електроніка та ТОВ Українська енергетична компанія. Суд дозволив виїмку всіх документів, що стосуються операцій з цими структурами з 2014 року по травень 2015 року.

Всі зазначені структури в різний період регулярно вигравали тендери обленерго, що входять до VS Energy.

У чому саме підозрюються службові особи VS Energy і Київобленерго, у рішенні суду не вказано. На запит "ЛігаБізнесІнформ" прес-служба МВС оперативно відповісти не змогла. В офісі VS Energy ситуацію не коментують.

"Друге кримінальне провадження було відкрито проти VS Energy наприкінці вересня, - розповів співробітник МВС. - Воно стосується штучного заниження прибутку, що призвело до недоотримання державою коштів у вигляді податків і дивідендів".

За словами співрозмовника, у справі фігурують всі обленерго, що входять до групи VS Energy, а також Закарпаттяобленерго (продана в 2013 році - ред.) і Хмельницькобленерго, де групі належить близько 18%.

"У даний час МВС перевіряє рахунки Київобленерго, оскільки через них проводилися всі операції, - сказав працівник органів. - У кримінальному провадженні фігурують у тому числі прізвища кінцевих власників VS Energy".

Видання зазначає, що минулого місяця в компанії відбулася зміна керівництва - багаторічний президент VS Energy Михайло Спектр покинув компанію, а його місце зайняв перший віце-президент Микола Лавренко.

За версією, озвученою учасником енергоринку, проблеми компанії можуть бути пов'язані з тим, що таким чином VS Energy стимулюють продати частину активів.

Групі VS Energy належить вісім енергопостачальних підприємств, вона найбільший приватний гравець на енергетичному ринку в Україні після ДТЕК Ріната Ахметова. Річна виручка обленерго за підсумками 2014 року перевищила 13 млрд гривень.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: