"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Українській бізнес очікує на чергову девальвацію гривні

Вівторок, 20 жовтня 2015, 11:22

Девальваційні очікування українського бізнесу в останні місяці посилились.

Про це свідчать результати опитування керівників підприємств, яке Національний банк України провів у серпні-вересні 2015 року, повідомляє прес-служба регулятора.

Як наголошується, у наступні 12 місяців українські компанії в середньому очікують зростання споживчих цін на 25,5%. За результатами першого кварталу бізнес  прогнозував споживчу інфляцію у розмірі 27,3%.

"Очікуване зростання цін підприємства пов’язують з обмінним курсом гривні та підвищенням витрат на виробництво. Водночас найменший вплив на зростання цін мають динаміка пропозиції грошей в економіці, соціальні видатки бюджету та динаміка цін на світових ринках", - свідчать дані опитування.

Реклама:

У Нацбанку повідомили, що за півроку, керівники підприємств не змінили очікування щодо динаміки курсу гривні.

"Девальваційні очікування навіть в умовах незначних коливань обмінного курсу гривні в останні місяці інерційно дещо посилились. Послаблення національної валюти через 12 місяців наразі прогнозують 80,7% респондентів", - повідомляє регулятор.

Також підприємства очікують на пожвавлення ділової активності протягом наступних 12 місяців. У третьому кварталі індекс ділових очікувань вперше після другого кварталу 2014 року перевищив значення 100% і досягнув 100,2%.

"Зокрема, порівняно з попереднім кварталом він зріс на 5,6 п. п. Найбільш оптимістично налаштовані сільськогосподарські і торговельні підприємства, а також компанії, що здійснюють лише імпортні операції", - йдеться у повідомленні.

В опитуванні взяли участь 858 підприємств із 22 регіонів країни (без урахування тимчасово окупованої території АР Крим, а також Донецької і Луганської областей), які представляють економіку за основними видами діяльності, формами власності, розмірами за кількістю працівників.

Результати опитувань є відображенням лише думки респондентів - керівників підприємств України і не є оцінками Національного банку.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: