Ставка "Газпрому" на Азію може провалитися - ЗМІ

Четвер, 1 жовтня 2015, 10:35

Ставка "Газпрому" на Азію може не виправдатися через зниження споживання газу Китаєм.

Про це пишуть "Ведомости".

Поставки газу в Китай скоро можуть перевищити поточний експорт до Європи (150-160 млрд кубометрів на рік), прогнозував в кінці 2014 року глава "Газпрому" Олексій Міллер.

Але Китаю може не знадобитися стільки російського газу. CNPC знижує прогноз попиту, повідомив на конференції "Нафта і газ Сахаліну 2015" заступник гендиректора компанії зі стратегічних досліджень Ван Чжень.

Реклама:

Держплан Китаю припускає, що до 2020 року споживання газу в країні перевищить 360 млрд кубометрів. Але CNPC очікує, що попит в кращому випадку досягне 334 млрд кубометрів, а в гіршому - не перевищить 269 млрд кубометрів.

У презентації наголошується, що до 2020 року Китай буде імпортувати 75-80 млрд кубометрів трубопровідного газу. Зараз весь трубопровідний газ він отримує з Туркменії і М'янми.

В цей же час можуть початися поставки газу в невеликих обсягах з Росії газопроводом "Сила Сибіру". Всього за 30-річним контрактом "Газпром" планує продавати в Китай по 38 млрд кубометрів газу на рік.

До 2030 року Китай хоче видобувати 270-346 млрд кубометрів, імпортувати по трубах 120-130 млрд кубометрів і ще 70-80 млрд кубометрів у вигляді ЗПГ.

Більшість родовищ, де потенційно очікується зростання видобутку газу, знаходяться в західних і північно-центральних регіонах Китаю, говориться в презентації. Саме в цю частину Китаю повинна вийти труба "Сила Сибіру - 2".

Виходить, що, навіть якщо інші країни не будуть нарощувати поставки трубопровідного газу до Китаю, на "Газпром" до цього моменту доведеться не більше 40-55 млрд кубометрів на рік. Втім, сам Ван Чжень вважає, що мета Росії поставляти в Китай 100 млрд кубометрів все ж є можливою.

Ван Чжень пояснив, що Китай покладає великі надії на сланцевий газ, намагається залучити до його видобутку приватні компанії і розвивати необхідну інфраструктуру.

Якщо в Китаї відбудеться сланцева революція, то надлишок пропозиції газу на китайському ринку може досягти 100 млрд кубометрів. Але навіть якщо прориву в цій сфері не станеться, дефіциту газу не буде, прогнозує Ван Чжень.

Крім того найбільший в Азії споживач ЗПГ - Японія чекає радикальної зміни ціноутворення на газ, повідомив заступник гендиректора Tokyo Gas Ясунобо Оно.

Після аварії на АЕС "Фукусіма" Японії довелося купувати багато дорогого ЗПГ для теплових станцій. Постачальники розраховували, що попит на нього зростатиме. Але країна вирішила відновити роботу частини АЕС.

Якщо газ виявиться неконкурентоспроможним, то попит на нього в Японії знизиться з нинішніх 90 млн тонн ЗПГ на рік до приблизно 60 млн тонн до 2030 року, прогнозує він.

Причому так само, як і Європа, Японія робить ставку на енергозбереження та відновлювану енергетику, повідомив директор департаменту міністерства економіки, торгівлі і промисловості Японії Тошихико Фуджії.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: