Українці звинувачують в економічній кризі корумпованих чиновників і олігархів

Середа, 9 вересня 2015, 13:35

Практично кожен українець відчув на собі наслідки фінансово-економічної кризи: 59% - дуже серйозно, і ще 37% - певною мірою.

Про це свідчать дані липневого опитування фонду "Демократичні ініціативи" та Центру Разумкова, пише ZN.UA.

Головним економічним наслідком кризи для більшості населення стало зростання цін (75%) і пов'язане з цим зменшення покупок одягу та інших речей (72%), скорочення споживання продуктів харчування (67%) і обмеження купівлі ліків і медичних послуг (55%).

Зменшення заробітної плати відчув кожен четвертий українець.

Реклама:

Головною причиною поточної соціально-економічної кризи українці назвали корумпованість представників влади (так вважають 72%).

Крім того, важливими факторами, на їхню думку, були також олігархізація економіки (54%), некомпетентне управління соціальної та економічною сферами з боку політичного керівництва країни (47%) і відсутність стратегії соціально-економічного розвитку (35%).

Військові дії на Донбасі в якості причини назвали 30% опитаних.

Нагадаємо, що за даними опитування фонду "Демократичні ініціативи" та Центру Разумкова, майже половина українців (48%) вважає, що нова українська влада не досягла ніякого прогресу в здійсненні реформ.

На думку громадян, найбільше опір проведенню реформ в Україні надають уряд і олігархи (по 51%).

З іншого боку, на думку 32% українців, уряд не пручається, а навпаки сприяє проведення реформ; щодо олігархів таку думку мають лише 7%.

Кількість тих, хто вважає президента двигуном і гальмом реформ, приблизно однаково: 37% і 39%, відповідно.

Дослідження провели Фонд "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва та соціологічна служба Центру Разумкова з 22 по 27 липня 2015 року.

Було опитано 2011 респондентів, за винятком АР Крим та окупованих територій Донецької та Луганської областей. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!