Дзеркальні санкції РФ порушують умови угоди про повітряне сполучення

Вівторок, 29 вересня 2015, 16:28

Введення РФ санкцій до українських авіакомпаній без встановлених порушень з їх сторони є порушенням угоди між урядом України та урядом РФ про повітряне сполучення і співробітництво в галузі повітряного транспорту.

Про це на своїй сторінці у Facebook написав партнер юридичної фірми "Анте", яка представляє інтереси "Атласджет", Андрій Гук.

Зеркальні санкції РФ до українських авіакомпаній порушують умови двосторонньої угоди про повітряне сполучення.Відповід...

Posted by Andriy Guck on 29 сентября 2015 г.

За його словами, відповідно до статті 6 угоди між Україною та РФ про повітряне сполучення і співробітництво в галузі повітряного транспорту від 12 січня 1994 року, кожна сторона матиме право скасувати дозвіл на польоти чи тимчасово припинити користування вказаними в цій угоді правами.

Реклама:

"Якщо негайне скасування дозволу, тимчасове припинення користування правами чи вимога виконання умов, не є необхідним для попередження подальшим порушенням законів і правил, тоді право, про яке йдеться мова в цьому пункті, буде використовуватися лише після консультації між авіаційними владами договірних дторін. Такі консультації між авіаційними владами повинні відбутися в найбільш стислі строки від дати запиту", - написав він.

Гук зазначає, що Україна, застосовуючи санкції, керувалась саме статтею 6 вказаної угоди.

"Порушення авіакомпаній РФ оформлені відповідними протоколами Державіаслужби України, судове оскарження "Аерофлотом" було негативне. Таким чином, порушення є доведеними, та є підставою для застосування права, передбаченого статтею 6 Угоди та скасування дозволів на польоти і припинення права польотів", - заявив він.

Натомість, пише Гук, українські авіакомпанії не порушували законодавства РФ, не виконували польоти у закриті зони, не порушували Нотами. Відповідно до статті 6 Росавіація повинна була направити запит Державіаслужбі та розпочати консультації, пояснити свої вимоги та лише тоді обмежувати права українських авіакомпаній.

Таким чином, введення РФ санкцій до українських авіакомпаній без встановлених порушень з їх сторони та без попередніх консультації є порушенням статті 6 угоди між Україною та РФ про повітряне сполучення і співробітництво в галузі повітряного транспорту від 12 січня 1994 року.

"Це може бути підставою для оскарження дії РФ до органів ІКАО відповідно до норм Чикагської конвенції, однак таке оскарження є тривалим не матиме практичного ефекту та не змусить РФ пускати літаки у свій простір", - написав Гук.

Крім того, щодо можливості іноземних авіакомпаній (наприклад, угорської Візз Ейр) виконувати рейси з України до РФ, то зауважу, що двосторонні угоди України як правило не дають п’ятої-сьомої свобод, які б дозволяли іноземним авіакомпаніям виконувати рейси з іноземної країни в іноземну країну.

Як відомо, Росія ввела санкції проти п'яти українських компаній, яким заборонені польоти до/з РФ.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: