"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

У РФ банки виставили на продаж рекордну кількість "поганих кредитів"

Четвер, 24 вересня 2015, 12:34

За січень-вересень російські банки виставили на продаж погані роздрібні кредити на 245 млрд рублів (зростання рік до року на 42%).

Про це свідчить дослідження колекторської компанії "Секвойя кредит консолідейшн", пишуть "Ведомости".

Перше колекторське бюро (ПКБ) називає ще більшу цифру - 390 млрд рублів проти 230 млрд роком раніше. ПКБ враховує всі оголошені тендери, "Секвойя" - результати проведених торгів.

Це рекордне зростання за останні три роки, відзначають аналітики "Секвої". До кінця року сума може ще зрости - пік продажів поганих боргів традиційно припадає на четвертий квартал: під кінець року банки чистять портфелі.

Реклама:

Прогноз "Секвої" - 440 млрд рублів. Цього року серед виставлених на продаж портфелів вперше стала помітна іпотека - 6% проти 1% рік тому. Швидше за все, йдеться про залишки боргів після реалізації застав, вважає старший віце-президент "ВТБ 24" Андрій Осипов.

Подвоївся за рік і середній розмір продаваних кредитів, відзначають аналітики "Секвої": рік тому на боржниках висіло в середньому по 50 тисяч рублів, а до жовтня - 99,5 тисяч рублів. Чим більше борг, тим важче працювати з боржником і домогтися повного погашення, відзначає президент "Секвої" Олена Докучаєва.

Перш ніж продавати портфелі, банки кілька разів проганяють погані кредити через колекторів за агентськими схемами. На продаж виставляється практично безнадійний борг - в основному старше двох років.

Ціни на такі борги падають - у третьому кварталі угоди відбувалися в середньому по 0,5-1% від номіналу проти 2,5% роком раніше.

"ОТП банк" виставляє на продаж кредити, прострочені понад рік, але "зараз не бачимо зростання таких боргів", запевняє заступник голови правління Сергій Капустін. В кінці цього - початку наступного року банк готується виставити на продаж чергові погані портфелі.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!