"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

У Росії знову хочуть заморозити пенсійні накопичення

Вівторок, 15 вересня 2015, 09:19

Уряд Росії обговорює продовження заморожування пенсійних накопичень ще на рік.

Про це "Ведомостям" розповіли високопоставлені чиновники.

За словами чиновників, розглядається два варіанти балансування бюджету. Один - від Мінфіну: скоротити витрати в порівнянні з тими, що були зафіксовані в червні в Основних напрямах бюджетної політики, пенсії та соціальні виплати індексувати не так на фактичну інфляцію (11,9%), як сказано в законі, а на 4,5% .

Наприкінці липня на нараді у президента попередньо домовилися індексувати ці виплати за прогнозним рівнем - на 7%, але зараз ясно, що і таких витрат бюджет не потягне, пояснюють чиновники. Інший - від соціального блоку: індексація на 7%, а діру закрити накопичувальною частиною пенсій.

Реклама:

Співрозмовники видання, що брали участь в нарадах у прем'єр-міністра Дмитра Медведєва, кажуть, що він в принципі не проти заморожування: питання з порядку і не знімали.

Заморожування - один з варіантів, і не найкращий, але його ймовірність підвищилася, хоча навіть попередніх рішень ще не прийнято, запевняють вони.

У президента питання поки не обговорювалося, каже його прес-секретар Дмитро Пєсков.

Представники Медведєва і його першого заступника Ігоря Шувалова не відповіли на запит. Представник соціального заступника голови Ольги Голодець запевняє, що соціальний блок, як і раніше наполягає на 11,9% - і заморожування допоможе все збалансувати.

Вперше заморожені були пенсійні накопичення за 2014 рік - гроші пішли на виплати пенсіонерам, за рахунок цього знизився трансферт Пенсійного фонду.

Чиновники тоді говорили, що це екстраординарна, одноразова міра, зв'язку з проблемами бюджету немає, а справа в перевірці недержавних пенсійних фондів. Але на наступний рік уряд продовжив заморожування ще на рік.

Навесні Медведєв вирішив не заморожувати накопичення. Незабаром після цього Голодець попередила, що рішення Медведєва не виключає продовження мораторію. Чиновники Мінфіну запевняли, що в цьому немає сенсу: довіру до інституту пенсійних накопичень буде знищено, краще відразу ліквідувати його.

Але почався бюджетний процес - і до питання повернулися, пояснюють чиновники. "Звичайно, ми це обговорюємо - а ви думали, не будемо, враховуючи поточну ситуацію?" - дивується чиновник: вибирати доводиться між поганим і катастрофічним варіантом, наприклад емісійним фінансуванням.

"А все через боязнь сказати правду: король-то голий", - описує ситуацію з бюджетом інший чиновник.

У резервному фонді на 1 вересня було 4,7 трлн рублів. Мінфін наполягає на більшому скороченні витрат. Ще приблизно на 700 млрд рублів, знає один з чиновників.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: