Власники "Альфа Банку" і "Укрсоцбанку" об'єднуються

Субота, 8 серпня 2015, 10:12

"Альфа Банк" і "Укрсоцбанк" утворюють третє за потужністю об'єднання банків в Україні.

Про це заявив "Економічній правді" президент українського "Альфа Банку" Олександр Луканов.

"Для нас ця угода не випадкова. Це продовження співробітництва, оскільки нещодавно протягом двох років "Альфа Груп" була найбільшим міноритарним інвестором в UniCredit (через Фонди Памплони). Ми надали підтримку SPO, коли UniCredit потребував додаткового капіталу. Той факт, що припускається входження UniCredit до капіталу банківського холдингу - найкраще підтвердження співробітництва. Ми раді вітати нового акціонера і сподіваємось, що співробітництво найкраще відіб'ється на розвитку українського банківського сектора", - зазначив Луканов.

Від більш детальних коментарів Луканов відмовився до завершення угоди.

Реклама:

"Суть угоди в тому, що UniCredit стає акціонером банківського холдингу ABH Holdings SA в Люксембурзі, і вносить у цей холдинг свій актив Укрсоцбанк (працює під брендом UniCredit Bank). Це не пряма покупка Укрсоцбанку "Альфа Банком", це особлива форма злиття", - повідомило ЕП джерело в НБУ.

Як зазначається, компанії протягом наступних трьох місяців вестимуть переговори, внаслідок яких UniCredit в обмін на продаж свого українського банку може отримати міноритарну частку в ABH Holdings.

"Якщо угода пройде всі етапи узгодження з уповноваженими органами, то UniCredit стане акціонером холдингу, йому будуть належати банки в Росії, Нідерландах, Казахстані, Білорусі та два банки в Україні", - додало джерело.

Крім того, як зазначається, питань з узгодженням угоди в НБУ виникнути не повинно.

За даними 2008 року, головою правління "Ферротрейд Інтернешнл" (один з акціонерів Укрсоцбанку) був Владислав Рашкован, після працював першим заступником голови UniCredit в Україні, а з кінця 2014 року є заступником голови Національного банку України. Найімовірніше, він виступить у ролі комунікатора в переговорах про легалізацію угоди в НБУ, йдеться у повідомленні.

За словами співрозмовника, питання може викликати схвалення угоди в Антимонопольному комітеті України.

За підсумками першого півріччя 2015, Укрсоцбанк і "Альфа-Банк" займали 7 і 8 місце за розміром активів в Україні.

У разі успішного завершення операції, утворюється об'єднання двох банків із сумарними активами у розмірі 85,6 млрд грн. Це виводить групу "Укрсоц-Альфа" на четверте місце за розміром в Україні.

Випереджати їх за розмірами будуть тільки "Приватбанк" (на 1 липня активи становили 240 млрд грн), а також державні "Ощадбанк" (148 млрд грн) і "Укрексімбанк" (145 млрд грн).

Втім, враховуючи "роздутість" активів двох держбанків (у тому числі за рахунок кредитів НАК "Нафтогаз України") і узгодженість їх дій, їх можна вважати єдиною групою.

У такому випадку, італійсько-російська фінансова група стане третьою в Україні за реальною фінансовою потужністю. Оскільки їх управління швидше за все буде координуватися, то мова йде про квазіоб'єднання двох банків.

Крім того, угода такого масштабу вимагає особливого дозволу з боку не тільки АМКУ, але і антимонопольних органів Європи.

Згідно з даними, представленим на офіційній сторінці українського "Альфа Банку", через кіпрський ABH Ukraine Limited володіє 100% "Альфа Банку Україна".

До угоди найбільшим акціонером ABH Holdings SA був уродженець Львова, громадянин Ізраїля Михайло Фрідман.

Якими залишаться їх частки після входження UniCredit, і як це вплине на розподіл управлінських повноважень, поки невідомо.

Невідомо також, чи означає це, що відтепер капіталізацією і оперативним управлінням Укрсоцбанку буде займатися "Альфа Груп", а UniCredit брати участь в управлінні ABH Holdings SA.

Для італійської групи угода є швидше за все вимушеною. Протягом кількох останніх років UniCredit безуспішно виставляла Укрсоцбанк на продаж, і офіційно навіть не згадувала його у складі групи під час офіційних презентацій.

На початку 2015 року з'явилися ознаки того, що група відмовиться від наміру продати свій український банк.

26 червня 2015 колишні акціонери збільшили статутний капітал Укрсоцбанку на 5,5 млрд грн до 60,9 млрд грн.

UniCredit Bank Austria AG до березня 2015 року володів 37,3533% акцій банку, ПрАТ "Ферротрейд Інтернешнл" - 35,5811%, UniCredit SpA - 26,479%. У червні UniCredit Bank Austria AG збільшив участь у статутному капіталі Укрсоцбанку до 37,37%.

Який розподіл часток сьогодні, і як він зміниться найближчим часом, невідомо.

За даними НБУ на 1 липня 2015 року, фінансові показники UniCredit Bank були наступними: активи - 48,4 млрд грн; кредитний портфель - 30,1 млрд грн; обсяг депозитів корпоративних клієнтів - 9,7 млрд грн; обсяг депозитів населення - 12,6 млрд грн; власний капітал - 8,6 млрд грн.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: