"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

ЗМІ: Заступник Демчишина та екс-голова "Укрспецекспорту" "віджимають" бізнес на Волині

Середа, 5 серпня 2015, 14:59

Колишній гендиректор ДК "Укрспецекспорт" Сергій Бондарчук та заступник міністра палива та енергетики України Ігор Діденко причетні до рейдерського захвату найбільшого в Європі підприємства з вирощування лохини.

Про це йдеться у матеріалі Сергія Шаповала у "Волинь Post".

Як пише автор, північ Шацького району найпридатніша на Волині територія для вирощування лохини. Для цієї ягоди тут оптимальні ґрунти. Нині тут культивують 100 гектарів лохини, яка йде на ринки не тільки України, а й Європи. 

"ПП "Флора" стартувало з 13 гектарів бідних поліських ґрунтів під самим білоруським кордоном у 2004 році. Саджанці для плантації тоді закупили в Сполучених Штатах, вклалися і в систему крапельного зрошення. З 2007 року я став єдиним власником та директором цього підприємства", - розповідає Михайло Мигель, заслужений працівник сільського господарства України.

Під його керівництвом площа плантації зросла до 50 гектарів.

"Аби збільшити площу насаджень та відповідно і врожаї господарства, у 2007 році я вирішив залучити інвесторів. Гроші погодились вкласти Ігор Діденко та Сергій Бондарчук. Обидва придбали по 25% акцій, а 50% лишилося у моїй власності", - розповів Мигель.

Як зазначається, Бондарчук на той час був на посаді генерального директора ДК "Укрспецекспорт". Діденко через півроку після купівлі акцій ПП "Флора" став першим заступником голови правління НАК "Нафтогаз".

Реклама:

Держчиновники інвестували по 3 750 000 грн у чудо-ягоду. В подальшому ні Діденко, який уже "доріс" до заступника Міністра енергетики та вугільної промисловості України) ні Сергій Бондарчук (був держчиновником до 2010 року) не відмовились від свого "лохинового" бізнесу. 

За словами автора, два підприємливих чиновники роками не цікавились своїми капіталовкладеннями.

Але, на початку липня минулого року заявився такий собі В’ячеслав Поляков. З "калашом" в руках та в оточенні охорони він зайняв територію ПП "Флора" оголосивши себе директором підприємства.

"Поляков продемонстрував папірець, який він називав протоколом зборів власників ПП "Флора". Документ стверджував, начебто я і два київських співвласники призначили В’ячеслава Полякова новим директором. Але я, як власник половини акцій підприємства, ні про які збори акціонерів не чув і ніякої згоди на звільнення старого директора (тобто самого себе) не давав", - розповідає Мигель.

Все виглядає, як класична і найпопулярніша схема рейдерсього захоплення, що відпрацьована на сотнях українських підприємств, пише автор.

Почалася судова тяганина. Мигель намагався повернути собі контроль на власним дітищем ПП "Флора".

Але Апеляційний суд Волинської області встановив істину в цій справі та визнав незаконність протоколу про рішення зборів акціонерів ПП "Флора". 21 серпня 2013 року Мигель подав позов до Шацького суду з вимогою скасування рішення зборів, але суддя знову почала затягувати справу. 

Поки документи гуляють по судових інстанціях, спритні ділки під "дахом" Полякова продовжують збирати та реалізовувати врожай лохини.

"З одного куща тоді збирали до 20 кілограм ягоди, яку реалізовували по 55 гривень за кіло. Вартість усього врожаю, за підрахунками Мигеля, склала щонайменше 7 мільйонів гривень", - пише автор.

Все ж таки 15 травня цього року суддя Сушик, зважаючи на незаперечні докази, таки прийняла рішення на користь волинського підприємця. Але потрібні документи суддя досі не передала державному реєстратору.

Таким чином технічна затримка уже понад 3 місяці не дозволяє старому власнику потрапити на своє підприємство. 

"Тоді ж Діденко та Бондарчук знову звернулися в Апеляційний суд Волинської області. Нова судова тяганина могла завершитися за декілька днів, але справедливого рішення досі немає через різноманітні маніпуляції", - зазначено у матеріалі.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!