"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Гонтарева каже, що економіка поступово зростає

Вівторок, 4 серпня 2015, 19:51

Голова Нацбанку Валерія Гонтарева констатує поступове зростання вітчизняної економіки.

Про це вона заявила під час традиційної наради з керівниками 40 найбільших банків, що відбулася в Національному банку, повідомляє прес-служба.

"Уже з квітня 2015 року статистичні дані свідчать про невелике, але зростання української економіки. На мій погляд, найнижчу точку падіння ми вже пройшли і тепер є всі підстави говорити про поступове відновлення економічного зростання", – зауважила вона.

За словами Гонтаревої, другий місяць поспіль спостерігаються низькі показники інфляції як споживчої, так і базової, що свідчить про дієвість протиінфляційних заходів регулятора.

Реклама:

"З метою закріплення позитивних трендів та збереження стабільності на фінансовому ринку Національний банк знову залишив незмінним рівень облікової ставки", – проінформувала вона представників банківської спільноти і додала, що має оптимістичні сподівання щодо контрольованості ситуації в подальшому.

Також Гонтарева розповіла, що Україна належним чином виконує свої зобов’язання перед міжнародними донорами, тож розраховує на отримання запланованої підтримки від світового співтовариства.

Зокрема вона привітала рішення Ради директорів МВФ щодо надання Україні другого траншу кредиту в рамках програми EFF у розмірі 1,7 млрд дол.

"Кошти, які ми сьогодні отримали від МВФ, будуть спрямовані на поповнення міжнародних резервів. Загалом наші міжнародні резерви зростають упевненими темпами і до кінця 2015 року ми плануємо, що їх обсяг досягне рівня майже 18 млрд дол", - сказала голова НБУ.

Гонтарева наголосила, що останнім часом у Національного банку накопичився значний обсяг майна, наданого банками у якості застав за кредитами рефінансування.

"Нацбанк планує розпочати прозору реалізацію застав банків за кредитами. Ми пропонуємо всім зацікавленим учасникам ринку брати участь у цьому процесі, адже у нас є і якісне нерухоме майно і привабливі портфелі споживчих кредитів", - додала вона.

Крім того, Гонтарева звернула увагу банкірів на те, що хоча популістський законопроект 1558-1 не може бути реалізований, це соціальне питання все ж потрібно вирішувати. І для того, щоб усі банки виконували взяті на себе зобов’язання щодо реструктуризації, питання має вирішуватись у законодавчій площині.

"Такий проект закону має бути спільною консолідованою та погодженою позицією усієї банківської спільноти та стосуватися виключно соціально незахищених верств населення та соціального житла", - наголосила вона.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!