"Сбербанк" купив зарубіжні борги нафтокомпаній РФ

Понеділок, 31 серпня 2015, 12:11

"Сбербанк РФ" витратив 1 млрд доларів на покупку зарубіжних боргів російських нафтових компаній по синдикованих кредитах через побоювання іноземних банків втратити гроші.

Про це пишуть "Весті.Економіка".

"Це хороший портфель. Ми купили його з дисконтом і отримали хорошу маржу ", - заявив перший заступник голови "Сбербанку"  Максим Полєтаєв в інтерв'ю Bloomberg, уточнивши, що угода відбулася 2 тижні тому.

"Сбербанк", найбільший комерційний банку в Росії, має великі запаси валюти, незважаючи на те, що практично відрізаний від міжнародних фінансових ринків санкцій.

Реклама:

"Не було ніяких проблем з іноземною валютою для купівлі боргів, - підкреслив Полєтаєв. - У нас не було ніяких проблем з іноземною валютою протягом тривалого часу. Населення запаслося протягом останніх 20 років. У нас був величезний приплив після підвищення ставок за валютними депозитами в минулому році".

Він відмовився назвати компанії, чиї борги були куплені, уточнивши, що це найбільші російські нафтовидобувні компанії.

"Сбербанк" заробив на страхах західних банків, які вважають, що якість портфеля погіршиться через кредити російським нафтовим компаніям.

Борг за кредитами продали Barclays plc. і Royal Bank of Scotland, який тижнем раніше заявляв про можливість продати російські активи на  2,5 млрд доларів.

"Ми хотіли купити більше, але вони не захотіли продавати весь борг тільки нам. Інші російські банки отримали іншу частину боргу", - зазначив Полєтаєв.

"Західні банки, імовірно, хотіли позбутися кредитів компаніям, що постраждали від міжнародних санкцій", - вважає Дмитро Дудкін, керівник департаменту фіксованого доходу "Уралсиб Кепітал".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!