"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Яресько пояснила, що означає для України угода з кредиторами

Субота, 29 серпня 2015, 10:15

Для отримання міжнародної фінансової підтримки Україна реалізувала три основні вимоги кредиторів.

Про них в ефірі Громадського розповіла міністр фінансів України Наталія Яресько.

По-перше від України вимагалося використати кредитні кошти для стабілізації банківської системи – для цього необхідно було домовитися із комерційним сектором про реструктуризацію боргу.

"Якщо все платити вчасно - в нас грошей не вистачало. І додатково до цього: країні в цій дуже складній ситуації піддали плечі офіційні кредитори - МВФ, Світовий банк, американський уряд, ЄС, і вони це зробили на базі обіцянки, що ми не будемо брати їхні гроші, щоб віддати приватним кредиторам... Вони нам сказали: ви мусите три цілі досягнути. Перша: ви мусите знизити тиск на платіжний баланс. Ви не можете стільки грошей викидати за кордон - стільки валюти - висилати наступні чотири роки за кордон. Ви мусите затримати трошки. Частина - це щоб зменшити кількість валюти, яка іде через кордон", - сказала міністр.

Реклама:

За її словами, друга частина - вони сказали: У вас платіжна спроможність дуже низька, ви мусите - перше - працювати, щоб у вас був реальний ріст в економіці, щоб ВВП був більший, друге  "спокійно, не так багато беріть будь ласка кредитів".

Друга ціль - ви протягом цих чотирьох років, що ми вам будемо допомагати - ви станьте трошки більш платоспроможними",  розповіла міністр.

Окрім того, реструктуризація мала знизити тягар з обслуговуванняборгів.

"Третя ціль, яку ми пробували досягти цією реструктуризацією - зменшити тягар з обслуговування платежів. Ми домовилися, що ми пізніше, десь 20й рік, ми вийдемо на рівень, що ми використовуємо не більше, ніж 10% ВВП на фінансування (боргу - ред). Щоб не було, щоб в якомусь році 50% ВВП віддати кредиторам. Має бути якась рівність, має бути прогнозованість", - зазначила Яресько.

"Я вважаю це великою перемогою. Історичною. І не тільки для України", - додала міністр, коментуючи домовленість із кредиторами.

При цьому Яресько наголосила, що Росія не може вимагати для себе кращих вимог, аніж решта кредиторів, тому що єврооблігації – в яких РФ надала борг у $3 млрд – це не кредит від російського уряду, країна може їх продати.

"Є міжнародні правила щодо реструктуризації: всі однакові облігації, всі однакові інструменти мають бути трактовані однаково. Всі єврооблігації – суверенні. Котируються вони всі на ірландській біржі, вони всі написані під законом Великобританії і вони всі торгуються. Це не є кредит від уряду. Вони купили єврооблігації. Вони можуть їх продати, може вчора продали – і ми будемо винні комусь іншому", - наголосила Яресько.

Як пояснила міністр, справа в тому, що тому, що є ці правила і тому, що в будь-який момент вони можуть бути продані, я мушу всім дати однакові умови. В цих переговорах по принципах є комітет кредиторів, який домовляється про індикативні умови. Позавчора ми домовилися з комітетом - на тому кредиторському комітеті були чотири кредитори.

При цьому міністр наголосила, що Росія, як і решта кредиторів мали можливість стати частиною цього комітету, оскільки всі були повідомлені про те, що Україна оголошує реструктуризацію.

"Чотири - хотіли брати участь і стати цим комітетом. Вони представляють 9 млрд із тих 22. Це суттєва, вагома частина наших кредиторів. Якщо говорити про ці 14 облігацій, то вони мають більше 25%, тобто блокуючий голос у всіх, крім російських облігацій. Без їхнього погодження, реструктуризацію не могли робити", - зазначила міністр.

Коментуючи подальші кроки, Яресько повідомила, що наступного тижня все маємо бути затверджено законами. Після чого Україна зробить відповідну юридичну пропозицію всім кредиторам.

Як повідомлялося, Україна домовилася з міжнародними кредиторами про списання 20% державного боргу. 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!