"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Валюти країн, що розвиваються, оновлюють мінімуми

П'ятниця, 21 серпня 2015, 18:12

Валюти країн, що розвиваються дешевшають з кожним днем.

Про це пишуть "Ведомости".

Турецька ліра в четвер оновила історичний мінімум, а протягом торгів її курс падав нижче психологічної позначки - 3 ліри за долар на новинах про те, що в листопаді в країні пройдуть дострокові вибори.

Казахстанський тенге, який напередодні був відпущений у вільне плавання, подешевшав на 26%. Разом з тенге інвестори розпродавали казахстанські облігації.

Реклама:

"Не в пошані ці активи, м'яко кажучи, - зазначає Віктор Сабо з Aberdeen Asset Management. - Але це поки не капітуляція, так що кров ще буде литися". У середу національну валюту - донг девальвував В'єтнам.

Рубль подешевшав до піврічного мінімуму - 67 рублів за долар. Південно-африканський ранд знизився до рівня грудня 2001 року. Опитані Reuters аналітики побоюються, що наступною про девальвацію може оголосити Нігерія. Польський злотий і угорський форинт вчора подешевшали до євро на 0,22 і 0,43%.

Morgan Stanley вважає, що під найбільшою напругою зараз знаходяться валюти Бразилії, Перу, Південної Кореї, Таїланду, Тайваню і Південної Африки, повідомляє Bloomberg.

На думку аналітиків шведського SEB, через лібералізацію курсу тенге можуть постраждати валюти сусідніх Киргизії, Туркменії і Таджикистану.

"Це додає тиску на них, і вони можуть подешевшати на 10-20% у найближчі 3-6 місяців, а можливо, і раніше", - відзначає стратег SEB Пер Хаммарлюнд.

Новий раунд ослаблення валют країн, що розвиваються почався з девальвації юаня 11 серпня. У четвер індекс Shanghai Composite знизився на 3,4%, а напередодні МВФ повідомив, що почекає з включенням юаня до резервних валют.

"Причин для занепокоєння набагато більше, ніж для надії, - говорить трейдер Cabrera Capital Markets Ларрі Перуцці. - Є ризики, пов'язані з глобальним зростанням, ФРС зберігає невизначеність з приводу ставок".

Аналітики оцінюють імовірність того, що ФРС почне підвищення ставок на засіданні 16-17 вересня, в 34%.

За Китаєм перейти до більш гнучкого курсу можуть і інші країни, кажуть експерти. "Не можна виключити, що в найближчі місяці будуть ще випадки корекції курсів, причому розмір і час корекції будуть корелювати з корекцією курсу юаня", - вважає аналітик RBS Дмитро Бондар.

За словами Ілана Солота з Brown Brothers Harriman, події останніх днів показують, що в багатьох країнах, включаючи Росію, валютна політика змінюється в бік більшої лібералізації. Він теж вважає, що "корекція на цих ринках може бути великою".

"Більшість ринків, що розвиваються далеко не дешеві, і ми очікуємо, що цей перекіс в найближчі місяці буде усунутий", - відзначає головний валютний стратег Julius Baer Девід Коул.

"Нинішня ситуація дуже небезпечна, - сказав Bloomberg виконавчий директор Mitsubishi UFJ Securities Брендан Браун. - Я побоююся, що то, що відбувається на валютних ринках може перейти на ринки боргові".

Розпродаж торкнувся і фондового ринку США. На 20:00 S&P 500 знизився на 1,2%, а прибутковість 10-річних казначейських облігацій - на 4 п. п. до 2,09% річних.

"Ми зазвичай купували, коли ринок падав, але зараз інвестори хочуть побачити ще більший спад, - говорить стратег Prudential Financial Квінсі Кросбі. - Це вже не автоматична реакція на падіння в надії, що ФРС підтримає ринок. Інвестори стали більш обережними на той випадок, якщо ФРС нічого робити не буде".

Золото подорожчало у четвер на 1,4% до 1149,85 долара за тройську унцію, це місячний максимум. З липня, коли ціна на унцію опустилася до п'ятирічного мінімуму, ціна піднялася на 7%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!