НБУ зробив вигляд ніби розширив можливості для переказу валюти за кордон

П'ятниця, 21 серпня 2015, 10:18

Національний банк України розширив можливості для переказу юридичними особами іноземної валюти за кордон на підставі індивідуальних ліцензій.

Про це повідомляється на сайті регулятора з посиланням на постанову № 354 від 3 червня 2015 року.

У прес-службі зазначили, що до цього часу юридичним особам, які мають відповідні ліцензії, дозволялося перераховувати іноземну валюту за кордон у трьох випадках.

По-перше, у разі розміщення юридичними особами валютних цінностей на рахунках за межами України.

Реклама:

По-друге, у випадку переказування іноземної валюти за межі України резидентом-гарантом у межах забезпечених гарантією зобов’язань за кредитом, наданим міжнародною фінансовою організацією або за участю експортно-кредитних агентства.

По-третє, для сплати вступних або членських внесків в іноземній валюті.

"Постанова № 544 набере чинності з 21 серпня 2015 року. Відтепер юридичні особи отримають додаткову можливість переказувати іноземну валюту на підставі індивідуальних ліцензій в інших випадках. Сума переказу не повинна перевищувати 50 тисяч доларів протягом одного календарного місяця за однією ліцензією", - йдеться у повідомленні.

"З одного боку, пом’якшення обмеження вирішить проблеми в операційній діяльності підприємств, що займаються зовнішньоекономічною діяльністю. З іншого боку, цей крок не матиме негативного впливу на валютний ринок з огляду на незначні обсяги таких операцій", - пояснив директор департаменту відкритих ринків НБУ Сергій Пономаренко.

Як відомо, отримати в НБУ індивідуальну ліцензію для переказу валюти за кордон практично неможливо. В Україні фактично заборонено легальне вивезення капіталу.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: