Суд зобов’язав виплатити 25 мільйонів фірмі Юри Єнакієвського

Четвер, 30 липня 2015, 09:21

Суд стягнув з ДП "Держекоінвест" 24,61 млн гривень заборгованості на користь ТОВ "Карпатибудінвест".

Про це свідчить рішення Господарського суду міста Києва від 15 липня, пишуть "Наші гроші".

Йдеться про договір від 26 лютого 2013 року між ДП "Держекоінвест" і фірмою "Карпатибудінвест" на виконання теплосанації 38 об’єктів соціальної сфери у Луганській області загальною вартістю 204,62 млн гривень.

Закупівля проводилась в рамках Держпрограми реалізації проектів цільових екологічних інвестицій та пропозицій щодо здійснення заходів, пов’язаних з реалізацією таких проектів і виконання зобов’язань сторін Кіотського протоколу до Рамкової конвенції ООН про зміну клімату.

Реклама:

Господарський суд Києва вже задовольнив цей самий позов "Карпатибудінвесту" в лютому 2014 року. Однак "Держекоінвест" і заступник генпрокурора подали апеляцію і виграли її.

Вони стверджували, що держпідприємство не має коштів на виплату заборгованості, крім того, сторони не підписали акти прийому виконаних робіт. "Карпатибудінвест" оскаржив апеляцію у Вищому госпсуді і той направив справу на новий розгляд у суд першої інстанції.

Відтак Госпсуд Києва вдруге визнав вимоги "Карпатибудінвесту" правомірними і зобов’язав виплатити йому заявлену суму заборгованості, а також через прострочення зобов’язання стягнув 3% річних і пеню на суму 459 тисяч гривень.

Фірма "Карпатибудінвест" заснована в м.Єнакїєве Донецької області, де народився екс-президент Віктор Янукович. Після того, як Єнакієве захопили терористи самопроголошеної Донецької народної республіки, фірма прописалася у підконтрольній українським силовикам Дружківці.

Власниками "Карпатибудінвесту" є ТОВ "Фінансова компанія "Лідер" з угрупування колишнього народного депутата від Партії регіонів Юрія Іванющенка, а також ПАТ "ЗНВКІФ "Нові технології", очолюване бізнес-партнером Іванющенка - Іваном Аврамовим.

Директор із зовнішньоекономічної діяльності "Карпатибудінвесту" Олег Недава з кінця листопада минулого року є народним депутатом. У Верховній Раді Недава ввійшов до фракції "Блоку Петра Порошенка".

За даними Реєстру судових рішень, за аналогічною схемою відсудив у ДП "Держекоінвест" 45,74 млн гривень ще один підрядник - ТОВ "Інтертехенерго".

Нагадаємо, що ревізія Держфінінспеції виявила численні порушення закупівель "Держекоінвесту" щодо утеплення шкіл та лікарень за кіотські гроші.

Генпрокуратура проводить розслідування за фактом вчинення службовими особами ДП "Держекоінвест" упродовж 2012-2014 років розтрати та заволодіння коштами держбюджету, отриманих Україною в рамках кіотських домовленостей.

6 липня цього року Печерський райсуд надав слідчим доступ до документації ФК "Лідер" і фонду "Нові технології". "Держекоінвест" і "Карпатибудінвест" та ще низка компаній підозрюються у розтраті коштів держбюджету в особливо великих розмірах.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: