Думка експерта: Арешт та конфіскація майна власників банків поверне довіру до фінсистеми

П'ятниця, 3 липня 2015, 11:04

Одним із дієвих немонетарних та нефінансових інструментів повернення довіри до банківської системи може стати невідворотність покарання для власників банків.

Таку думку висловив член Економічного дискусійного клубу, директор Інституту ім. Олександра Поля Володимир Панченко. 

"У нас сьогодні близько 350 млрд грн депозитів. Як правило, кишенькові банки залучають кошти населення, а потім виводять активи заздалегідь, тобто, в самому банку нічого не залишається. З початком кризи ліквідності власники банку перекладають відповідальність на  державу. Фонд гарантування вкладів, який має бюджет приблизно 20 млрд грн на рік,  повинен займатися цими вкладниками. Відповідно, повернути кошти усім тільки за рахунок фонду можна за 15 років", - зауважив Панченко.

За його словами, якщо за незаконне виведення коштів та різного роду махінації, власників банків будуть ув’язнювати, конфісковувати майно корпорацій та їх особисте, повертаючи вкладникам кошти, це буде серйозним сигналом для населення.  

Реклама:

На думку експерта, такі дії допоможуть відновити довіру до банківської системи.

"Скільки б банків не лишилося, люди все одно понесуть до них  гроші. Тож подібні санкції допоможуть злодіїв покарати, а власникам і менеджерам банків, які працюють зараз, отримають гарний урок", - підкреслив Панченко.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: