"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Кіпріоти, через яких пройшла приватизація "Укретелекому", пов’язані з Льовочкіним - ЗМІ

П'ятниця, 24 липня 2015, 11:32

Кіпрська фірма "Epic telecom invest ltd", яка є ключовою у схемі приватизації та продажу "Укртелекому" Ахметову, пов’язана з кіпрськими менеджерами Сергія Льовочкіна.

Про це пишуть "Наші гроші".

У 2011 році, коли Льовочкін очолював Адміністрацію президента Януковича, Фонд держмайна продав "Укртелеком" компанії "ESU" – дочірній фірмі вищевказаного "Епік телекому".

В 2013 році "Епік" перепродала групі СКМ свою дочірку "ESU".

Реклама:
натисніть для збільшення 

По завершенні оборудки з перепродажем "Укртелекому" фірма "Епік телеком інвест лімітед" змінила назву на "Рага істеблішмент лтд" (Raga establisment ltd).

натисніть для збільшення 

Один з директорів "Раги" Георгіа Георгіу водночас є секретарем у іншій кіпрській фірмі "Утело холдінг лтд" (Utelo holding ltd), яка фігурує у схемі власності банку "Кліринговий дім".

Кінцевими бенефіціарами цього банку нещодавно визнали себе сестра Льовочкіна Юлія і його одногрупник по інституту Іван Фурсін. У "Кліринговому домі" Сергій Льовочкін тримає вклад на 19 млн грн.

натисніть для збільшення 

Директором "Утело" є Марія Шуфтас, яка також є директором іншої кіпрської фірми "Оскаро інвестментс лімітед" (Oskaro investments limited). Останню фірму народний депутат від "Опозиційного блоку" Сергій Льовочкін офіційно визнав власною у своїй декларації про доходи, також вказавши незначну кількість акцій "Укртелекому".

натисніть для збільшення 

Ще одним директором "Раги" є Адріана Піас. Вона також є директором у фірмах Arakua ltd, Bokar ventures ltd и Kilchoman ltd, які володіють вертольотами групи Дмитра Фірташа.

У цих фірмах ще одним директором є Джордж Вілсон Говард - співдиректор "Centragas holding limited", на яку було записано 50% акцій "Росукренерго".

Офіційно "Центрагаз" представляла Дмитра Фірташа та Івана Фурсіна у компанії, яка на паях з російським "Газпромом" у 2000-х роках була монопольним постачальником газу в Україну. Також у "Центрагазі" співдиректором є вищезгадана Марія Шуфтас.

Окрім цього Адріана Піас є директором фірми "Слансан холдінгс лтд" (Slansan holdings ltd). Ця компанія виступає засновником українського ТОВ "Акванова". Ця компанія фігурує у карній справі по виводу 2 млрд грн. Держінвестпроекту за часів Віктора Януковича.

Директором "Акванови" є Ігор Тинний, друг колишнього голови Держівнестпроекту Владислава Каськіва, який був призначений на посаду завдяки дружбі з Льовочкіним.

Нагадаємо, зараз Генеральна прокуратура України веде карну справу, пов’язану з "Укртелекомом". За даними нардепа Сергія Лещенка, у цій справі фігурує Віктор Янукович. Після оприлюднення цих даних, Льовочкін і СКМ розповсюдили свої заяви про непричетність до приватизації "Укртелекому".

При цьому Льовочкін заявив, що він "не брав участі у приватизації "Укртелекому", і, відповідно не був бенефіціаром"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: