Думка експерта: Чиновники саботують впровадження прозорих тендерів

Четвер, 2 липня 2015, 15:19

Чиновники саботують впровадження прозорих тендерів, оскільки збереження існуючої системи держзакупівель і відкатів приносить мільярди в кишені "не чистих на руку" чиновників.

Про це в ефірі радіо "Ера" розповів засновник компанії електронних закупівель Newtend, член руху за прозорість закупівель ProZorro Олексій Стародубов.

За його словами, в країні існує потужне антілоббі законопроекту про систему електронних закупівель.

Стародубов впевнений, що проведення реформи державних закупівель дозволить викорінити корупцію при проведенні тендерів.

Реклама:

"Для реалізації цієї ідеї достатньо прийняти законопроект про систему електронних закупівель. Даний документ дозволить кожній людині в режимі он-лайн контролювати прозорість тендерних процедур, від стадії визначення переможця тендеру до стадії перерахування бюджетних коштів за поставлені товари чи виконані послуги", - відзначає експерт.

"Створення прозорих процедур позбавляє чиновника можливості плодити корупцію. Система електронних закупівель дозволить створити рівні конкурентні умови для малого, середнього та великого бізнесу, а також мінімізує суму коштів, які сьогодні витрачаються на проведення тендерних процедур", - говорить експерт.

На думку Стародубова, прозорість процедур - найдієвіший інструмент громадськості та ЗМІ у боротьбі з корупцією в сфері держзакупівель.

"Крім громадськості та ЗМІ, контролювати дії чиновників у сфері держзакупівель повинен спеціально створений орган. Ця ідея не є українським ноу-хау. Аналогічний алгоритм успішно апробований урядом Сінгапуру, де законність і прозорість дій чиновників у сфері держзакупівель контролює спеціальне агентство", - відзначає експерт.

"Ми розраховуємо, що перехід на електронний формат закупівель повинні здійснити всі міністерства і відомства. При цьому мова йде про впровадження електронних торгів в сфері діяльності таких держпідприємств-монополістів як "Укрзалізниця", "Укрспирт", "Державна зернова корпорація України", які протягом багатьох років асоціюються у більшості громадян з корупцією", - додав він.

Експерт зазначив, що спрогнозувати терміни ухвалення законопроекту про систему електронних закупівель вельми проблематично, оскільки існує цілий ряд об'єктивних і суб'єктивних факторів. "Не маловажним факторів є саботаж з боку окремих українських чиновників", - сказав Стародубов.

Водночас він нагадав, що впровадження системи електронних закупівель є зобов'язанням нашої країни в рамках виконання Асоціації Україна-ЄС.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: