"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Думка експерта: Нафтова ВІНК може бути створена тільки після деолігархізації

Понеділок, 13 липня 2015, 17:31

Нещодавні події навколо призначених урядом керівників нафтових компаній свідчать, що вертикальна інтеграція державних активів можлива лише після усунення олігархічних груп від контролю за ними.

Таку думку висловив експерт аналітичного центру DiXi Group Роман Ніцович.

"Нового голову "Укртранснафти" залякують, принісши додому траурний вінок, а члена наглядової ради "Укрнафти" жорстоко побили бітами. Все це відбувається перед черговим засіданням наглядової ради "Укрнафти", де мають бути узгоджені остаточні деталі зміни керівництва компанії та виплати дивідендів", - заявив експерт.

За його словами, очевидно, що існують зацікавлені сторони, що прагнуть будь-що зірвати процес відновлення урядом контролю за державними активами, який почався з "Укртранснафти", триває в "Укрнафті", і цілком може дійти до "Укртатнафти".

Реклама:

"Згадані компанії, як заявив прем’єр-міністр, можуть стати основою для створення вертикально-інтегрованої нафтової компанії. Подібні плани будував у 2004 та 2010 роках тодійшній міністр Бойко, а сама ідея сягає коренів часів пізнього Кучми", - повідомив Ніцович.

Однак, на думку експерта, на фоні останніх подій складно уявити побудову цивілізованого діалогу між урядом та групою "Приват".

"Тим більше, що в останні роки ВІНК де-факто існувала у формі розгалуженої мережі "приватівських" структур, що отримували вигоду від державних активів", - зазначив він.

На думку Ніцовича, для нормальної інтеграції такого масштабного бізнесу потрібна деолігархізація у формі відновлення прав основного акціонера - держави.

"Наступними кроками мають стати аудит та фінансове оздоровлення, оцінка активів та перехід частини акцій у вільний обіг. Діяти по-старому, коли в галузі все ще присутній сильний олігархічний інтерес - означає приректи комерційно привабливу ідею на ще одну безуспішну спробу", - підсумував експерт.

Українська енергетика

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!