"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Кабмін не може змінити керівництво "Укрнафти" - Яценюк

П'ятниця, 5 червня 2015, 11:27

Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк заявив, що Кабінет міністрів не може змінити керівництво компанії "Укрнафта".

Про це він сказав під час години запитань до уряду у Верховній Раді.

"Нам необхідно змінити керівництво "Укрнафти", тому що нам потрібно отримати до державного бюджету 1,8 млрд гривень дивідендів і близько 6 млрд гривень доходів від ренти, які компанія повинна заплатити і це попаде до держбюджету, щоб у тому числі, використати ці кошти на підвищення соціальних стандартів", - сказав Яценюк.

"Ми не можемо змінити керівництво компанії "Укрнафта", тому що у 2009 році Кабінет міністрів за дорученням тодішнього прем’єр-міністра Юлії Тимошенко підписав угоду між акціонерами компанії "Укрнафта" і державою", - сказав він.

Реклама:

Прем’єр зазначив, що відповідно до угоди, якщо Кабмін почне міняти керівництво "Укрнафти", то уряд буде відповідати в Лондонському суді з позивом приблизно на 5 млрд доларів.

"Угода передбачає, що зміна керівництва компанії неможлива з боку держави, а якщо держава використовує своє право по зміні керівництва, то ми зразу йдемо до Лондона і несемо відповідальність за порушення цієї угоди, а там штрафи до 5 млрд доларів", - підсумував Яценюк.

В свою чергу депутат від "Блоку Петра Порошенка" Сергій Лещенко на своїй сторінці у Facebook підтвердив існування такого контракту між "Нафтогазом" і "Укрнафтою" і додав, що тодішній керівник "Нафтогазу" Олег Дубина підписав документ саме за дорученням Тимошенко.

За словами Лещенка, контракт залишає за Коломойським довічне право призначати керівника "Укрнафти", при тому що державі у компанії належить більшість акцій.

Депутат додав, що надіслав з цього приводу заяву про злочин з відповідними документами, а у п'ятницю передав її копію Яценюку.

Пикировка Тимошенко и Яценюка превратила все в фарс. За смехом и балаганом все забыли, из-за чего "зарубились" бывший и ...

Posted by Сергій Лещенко on 5 Июнь 2015 г.

Як відомо, на 22 липня призначені загальні збори акціонерів "Укрнафти", на порядок денний яких винесене питання зміни керівника компанії. Згідно умов законів, проведення такої зміни є неможливим, оскільки вона може відбуватися не раніше, ніж через 98 днів після оголошення конкурсу.

У той же час представники Коломойського вже заявили, що готові відступити від бюрократичних умовностей і провести заміну керівника 22 липня.

Державі належить 50% + 1 акція "Укрнафти", структурам олігарха Ігоря Коломойського – 42%. Наразі компанією керує менеджмент Коломойського, який протягом тривалого часу блокує виплату дивідендів та податків державі на багато мільярдів гривень.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!