"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Технічний дефолт не вдарить по кишенях українців - Яресько

Понеділок, 29 червня 2015, 10:04

Можливий технічний дефолт ніяк не вплине на українську банківську систему і на звичайних українців.

Про це в інтерв’ю "ТСН. Тиждень" заявила міністр фінансів України Наталія Яресько, передає Укрінформ.

"Так, призупинення платежів по зовнішніх боргах дорівнює технічному дефолту, але не треба боятися цього слова. Це ніяк не впливає на нашу банківську систему. Тому, що наші банки не тримають цей зовнішній борг на їхніх балансах. Тобто це не впливає на їхню платоспроможність, ніяк не впливає на депозити наших громадян, ніяк не впливає на грошову одиницю, на нашу гривню", - заявила Яресько.

За  словами міністра, дехто намагається використати ситуацію навмисно, щоб залякати громадян України.

Реклама:

"Це є технічний дефолт. Народ не має боятися, що ось-ось закінчаться всі наші програми кредитування. Якраз навпаки. МВФ дає публічну підтримку, що вони розуміють, що фінансування нашої країни – це ціль №1. Її ми можемо досягнути або правильною реструктуризацією, або можливо тимчасовим призупиненням платежів і тоді вже - реструктуризація", - наголосила глава Мінфіну.

Яресько зазначила, що призупинення платежів може відбутися тільки по тій групі зовнішніх кредитів, які підлягають реструктуризації, однак не йдеться про призупинення будь-яких інших платежів – чи внутрішніх, чи банківських.

Відповідаючи на питання, чи вплине такий технічний дефолт на кишені українців, Яресько заявила:  "Ні".

Також вона зазначила, що у разі необхідності Україна використає призупинення платежів "як тимчасовий варіант – тимчасовий важіль, тимчасовий рух, який захищає  українську економіку".

Як відомо, 25 червня міністр фінансів після зустрічі міністрів з представниками Американської торговельної палати та Європейської бізнес асоціації заявила, що у кінці липня Україна може оголосити дефолт.

"Теоретично можливо", – сказала вона, відповідаючи на питання журналістів, чи Україна може оголосити дефолт в кінці липня у зв'язку з необхідністю виплати чергового купона 120 млн доларів за єврооблігаціями 24 липня.

Раніше Bloomberg з посиланням на висновок інвестиційної компанії Goldman Sachs повідомив, що Україна не зможе здійснити наступний платіж за кредитом 24 липня і буде змушена оголосити дефолт.

За даними видання, кредитори після трьох місяців переговорів не погоджуються на умови України щодо реструктуризації боргу.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!