Мінфін відправив на доопрацювання законопроект про контроль за багатіями

Середа, 24 червня 2015, 20:51

Міністерство фінансів направило на доопрацювання законопроект, згідно з яким пропонував встановити особливий контроль за сплатою податків заможними особами та дозволити розкриття банківської таємниці на письмову вимогу правоохоронних органів.

Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна" з посиланням на дані Мінфіну.

Як повідомлялося, цей законопроект Мінфін оприлюднив у понеділок. Згідно з проектом закону "Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо запровадження обслуговування заможних фізичних осіб)" передбачено зміни до закону "Про банки і банківську діяльність".

Згідно з цими змінами, інформація про юридичних та фізичних осіб, що містить банківську таємницю, за письмовою вимогою банки розкривають органам прокуратури, Службі безпеки України, Національному антикорупційному бюро, Антимонопольному комітетові, а також Державній фіскальній службі.

Реклама:

Крім того, передбачаються зміни до Податкового кодексу України, згідно з яким збір податкової інформації здійснюватиметься не лише від органів виконавчої влади, місцевого самоврядування та Нацбанку України, але і від Нацкомісії з цінних паперів і фондового ринку, а також Нацкомісії, що здійснює держрегулювання у сфері ринків фінансових послуг.

Згідно з документом, заможними особами Мінфін пропонував вважати тих, хто відповідає одному з критеріїв: є кінцевим бенефіціаром великого платника податків; прямо або опосередковано володіє 20% і більш юридичної особи, що є податковим резидентом іншої держави і задекларував дохід за попередній податковий рік EUR10 млн і більше; загальний річний оподатковуваний дохід за попередній податковий (звітний) рік перевищує 50 млн гривень.

Мінфін пропонував запровадити норму, згідно з якою заможні особи мають обов'язково подавати декларацію про доходи в електронному вигляді нарівні з великими платниками податків та середнім бізнесом, при цьому фіскальний орган може ухвалити рішення про зміну основного місця обліку заможної особи нарівні з великим платником податків.

Крім того, пропонувалося також запровадити норму, згідно з якою податкові органи мають право заможним особам донараховувати податки, при цьому строк давності донарахування становить 10 років. Несвоєчасне подання заможною особою податкової декларації, на думку Мінфіну, має каратися штрафом у 10% від суми нарахованого податку на доходи фізосіб.

Незалежна асоціація банків України розкритикувала цей законопроект Мінфіну.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!