"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Україна повинна припинити вивезення свого брухту – експерт

П'ятниця, 12 червня 2015, 16:34

Україні слід прикрити власні кордони і захистити ринок від вивозу брухту, щоб захистити інтереси вітчизняної промисловості.

Про це заявив гендиректор Української Асоціації підприємств чорної металургії Дмитро Бєлокуров, повідомляє прес-служба Асоціації.

Він переконаний, що це об'єктивно найкращий спосіб підтримки власної економіки.

"Лом - це стратегічна сировина, це антропогенна сировина, тобто створюється людиною. Якщо можна виростити пшеницю і так далі, то брухт можна отримати тільки з того, що ти вже зробив або щось купив, або те, що у тебе є", - каже він.

Реклама:

За спостереженнями фахівця, попри те, що США і Канада вже давно є членами Світової організації торгівлі, фактично країни з ринковою економікою, але в певні періоди вони накладали вето на експорт сталевого брухту із своєї території.

У експерта виникає питання, чому український уряд нічого не робить в цьому напрямку і зводить все до лібералізації.

Бєлокуров також додав, що держава повинна шукати приклади з економічним обґрунтуванням. У багатьох країнах, за його словами, до переліку істотно важливих для внутрішнього ринку товарів включені відходи та брухт кольорових і чорних металів.

Їх включення до переліку таких товарів дозволяє оперативно вводити і застосовувати заходи не тарифного регулювання з метою недопущення їх критичного дефіциту і зростання цін на внутрішньому ринку для металургійної та суміжних з нею галузей промисловості.

Це, начебто, дозволить в разі необхідності, оперативно приймати рішення, спрямоване на скорочення дефіциту металобрухту та підвищення продуктивності металургійних підприємств, зазначають в Асоціації.

Економічна правда 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: