"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Яресько сподівається на прямі переговори з кредиторами найближчим часом

Середа, 27 травня 2015, 15:15

Переговори України з кредиторами найближчим часом можуть перейти з етапу консультацій між найнятими обома сторонами радниками на етап прямих зустрічей.

Про це заявила міністр фінансів Наталія Яресько, передає "Інтерфакс-Україна".

"Я сподіваюся, що днями уряд буде мати конкретно з кредиторами (зустріч) - не з радником, як це кожен день відбувається, а між боржником і кредитором", - сказала глава українського Мінфіну.

Яресько позитивно оцінили перебіг переговорів останнім часом, зокрема вказавши на те, що кредитори розкрили склад комітету кредиторів.

Реклама:

Коментуючи перебіг переговорів з місією Міжнародного валютного фонду, що прибула в Києві 12 травня для першого перегляду відкритої в березні програми розширеного фінансування EFF, міністр повідомила, що завершення її роботи очікується днями.

Яресько наголосила, що до призначення дати ради директорів з питання про можливість виділення другого транша за програмою EFF українській стороні необхідно жити ще кілька заходів, зокрема, провести наступного тижня низки законів через Верховну Раду.

Як повідомлялося, після затвердження МВФ нової чотирирічної програми розширеного фінансування для України на 17,5 млрд доларів Мінфін з 13 березня розпочав консультації з кредиторами про реструктуризацію зовнішнього боргу приблизно на 23 млрд доларів, щоб заощадити виплати в період дії програми на 15,3 млрд доларів.

Уряд включив до реструктуризації єврооблігації Києва, державних Ощадбанку та Укрексімбанку, "Укрзалізниці", проте зазначені позичальники проводитимуть консультації з кредиторами щодо умов реструктуризації їхніх позик як окремі юридичні особи.

Україна залучила як фінансового радника Lazard Freres SAS, юридичного - White&Case, що складається з п'яти найбільших власників українського боргу комітет кредиторів – Blackstone і Weil Gotshal.

Найбільші власники українських паперів не хочуть погоджуватися на списання основної суми боргу, вважаючи, що заявлений масштаб скорочення виплат занадто великий. Крім цього, Росія вимагає виплати 3 млрд доларів наприкінці 2015 року, відмовляючись від участі в реструктуризації.

Комітет кредиторів 18 травня повідомив, що складається з керованих фондів, або подаються BTG Pactual Europe LLP, Franklin Advisers Inc., TCW Investment Management Company і T. Rowe Price Associates, Inc. і постійно контактує з іншими власниками українських єврооблігацій, а всі разом вони володіють понад 10 млрд доларів українського боргу. Кредитори знову наполягали на відмові списання боргу.

У свою чергу, уряд України після цього для активізації переговорів минулого тижня провів через ВР закон, отримавши право припиняти виплати за боргами, включеними в периметр реструктуризації. Проте цей закон ще не підписав президент, і він не набув чинності.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!