"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Російський банк може відібрати у Фірташа 4 заводи за борги - ЗМІ

Середа, 20 травня 2015, 16:07

Російський "Газпромбанк" може претендувати на 4 заводи групи Ostchem бізнесмена Дмитра Фірташа, через борги за кредитом.

Про це у статті на "ЛігаБізнесІнформ" пише Євген Головатюк.

"Наприкінці квітня Шевченківський районний суд Києва в рамках кримінального провадження заарештував майже 500 млн кубометрів газу, що належить хімічним підприємствам Фірташа", - йдеться у статті.

Автор зазначає, що це останні обсяги палива, які бізнесмен зберігає в українських сховищах, хоча ще півтора роки тому запаси Ostchem в ПСГ досягали 6 млрд кубометрів.

Реклама:

"Складність ситуації в тому, що Ostchem ще в 2013 році передав всі обсяги газу в заставу Газпромбанку по кредиту на 850 млн доларів. Зараз компанії Фірташа залишилися без газу, але з кредитом. Якщо група не зуміє погасити позику, російський банк може претендувати на 4 хімічних заводи Ostchem", - пише автор.

Як зазначається, Фірташу вдалося накопичити газ в українських сховищах восени 2013 року за рахунок цінових преференцій з боку Газпрому. У той період Нафтогаз відчував брак оборотних коштів і відмовився від закачування газу в ПСГ за свій рахунок.

"Щоб не зірвати постачання свого газу до Європи в зимовий період, Газпром вирішив поставити 5 млрд кубометрів газу на адресу Ostchem за заниженою ціною - 260 доларів за тисячу кубометрів. Наприклад, для Нафтогазу вартість російського палива в той час перевищувала 400 доларів за тисячу кубів", - йдеться в статті.

Автор зазначає, що купити такий обсяг газу в стислі терміни Ostchem зміг тільки за рахунок кредитних коштів Газпромбанку.

25 жовтня 2013 року кіпрська Ostchem Holding Limited підписала кредитний договір з банком на 850 млн доларів.

Тоді ж Черкаський Азот, Сєвєродонецьке об'єднання Азот, концерн Стирол і РівнеАзот, що належать Ostchem, уклали з Газпромбанком договір за яким передали в забезпечення кредиту 5,7 млрд кубометрів власного газу в заставу банку.

"На залучені у Газпромбанку кошти Ostchem придбав у Газпрому близько 5 млрд кубометрів, накопичивши на листопад 2013 року в ПСГ близько 6,3 млрд. Компанії Фірташа продовжували імпортувати газу в Україну і олігарх міг не турбуватися через цей борг", - пише Головатюк.

Автор зазначає, що після революції в Україні компанії бізнесмена були виключені зі схем поставок газу в Україну. У підсумку газ, переданий у заставу Газпромбанку, Фірташ витратив для потреб власних заводів.

Для Ostchem ситуація стала критичною в кінці минулого року. Газпромбанк 15 грудня оголосив кредит компанії та нараховані за ним відсотки терміновими до погашення.

"Банк пригрозив, що зверне стягнення на надане структурами Фірташа забезпечення - застава 5,679 млрд кубометрів газу в підземних сховищах. Вже тоді у Фірташа не було в ПСГ навіть половини від цього обсягу газу", - йдеться в статті.

"Незважаючи на це, 31 грудня минулого року Газпромбанк і Ostchem оголосили про врегулювання питання боргу. Деталей переговорів сторони не розкривають", - пише автор.

Він також зазначає, що 5 травня РівнеАзот опублікував річну звітність, у якій зазначається, що всі чотири заводи Фірташа взяли на себе фінансові зобов'язання перед Газпромбанком на 850 млн доларів.

Таким чином, Черкаський Азот, Сєвєродонецьке об'єднання Азот, концерн Стирол і РівнеАзот стали поручителями по кредиту Ostchem перед Газпромбанком.

"Станом на 1 січня 2015 року зобов'язання Рівнеазоту за дорученням становлять 234 млн доларів, черкаського Азоту - 148 млн доларів, решта 470 млн доларів розподілені між Стіролом і Сєвєродонецьким Азотом", - відзначає Головатюк.

Автор зазначає, що у разі якщо Ostchem не зможе виконати своїх зобов'язань перед Газпромбанком, то виплачувати кредит доведеться азотним підприємствам Фірташа. Для них це не проста вправа - сукупний збиток яких за підсумками минулого року становив 35,7 млрд гривень.

"Якщо компанії Фірташа не зможуть розрахуватися, Газпромбанк цілком може претендувати на активи бізнесмена в Україні", - підсумував автор.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!