ЗМІ: Низькі ціни приваблюють білорусів скуповуватися в Україні

Понеділок, 18 травня 2015, 11:31

Сусідство з Україною допомагає виживати багатьом жителям прикордонних районів Білорусі: люди їдуть до сусідньої країни, щоб взути і одягнути себе та своїх дітей.

Про це пише "Радіо Свобода".

Як пише видання, на ринках Чернігова чимало білорусів навіть у будні. Їдуть сюди переважно жителі Гомеля, Брагіна та інших прикордонних районів - хто громадським транспортом, а хто і на власних автомашинах. На вулиці Щорса, де розташовані найближчі від чернігівського вокзалу оптові склади та магазини, - десятки легковиків із білоруськими номерами.

"Із однієї з них висаджуються троє: батько, мати, син-підліток. Вони з Гомеля.

Реклама:

"Галина. Ми приїжджаємо раз на місяць, коли отримуємо зарплату. Заробіток малий - у Гомелі його практично ні на що не вистачає", - йдеться у матеріалі.

Жінка пояснює, що її сім’я їздить до Чернігова одягтися, взутися, придбати деякі продукти і побутові речі.

"Наполовину тут дешевше, ніж у нас, - можна навпіл ділити відразу. Білоруські товари дуже дорогі. Сорочка, наприклад, якщо вона хорошої якості, молодіжного крою - це вже 580 тисяч. Є і вище. Або плаття на мене - 800 тисяч, мільйон, а то й більше. Це в білоруських рублях у наших магазинах. Тут сукні такі наполовину дешевші, точно - тисяч 500 на наші гроші. У гривнях це 600-700 гривень, верх уже - 800 гривень", - розповідає жінка.

Таке ж співвідношення цін і на дитячі товари: "Дитячі товари набагато дешевші - одяг, іграшки, візочки, велосипеди".

Крім того, вигідно купувати в Україні і речі для різних аматорських занять, наприклад, рибальства.

Гомельський незалежний економіст Микола Новиков вважає, що білорусів на шоп-тури в Україну штовхають ще й невисокі реальні доходи більшості сімей.

Номінально в Білорусі всі давно вже мільйонери, а в реальності більшість за рівнем доходу не набагато відрізняється від українців.

"Реальні доходи не ростуть. А якщо взяти Гомельську область, то грошові доходи – одні з найнижчих у країні. Гомельчани мають найбільший відсоток бідних людей, хоча ми серед лідерів за промисловим виробництвом. У нас багато великих підприємств, але зарплати не ростуть, а ціни лізуть угору", - зазначив економіст.

Крім того, за його словами, сприяє інфляційна кредитна політика держави, за якої ціни все ростуть і ростуть. Очевидно, що Україна - це така продухвина, де людина може купити собі щось дешевше. Важко зараз країні і окремій людині. Тому вважаю, що кількість наших мандрівників до України буде тільки збільшуватися.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!