"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

"Енергоринок" відсудив у Ахметова 825 мільйонів за освітлення "ДНР"

Четвер, 14 травня 2015, 11:14

ПАТ "ДТЕК Донецькобленерго" повинно заплатити ДП "Енергоринок" 788 млн грн боргу за спожиту електроенергії, а також 37 млн грн пені, штрафу та інфляційних нарахувань.

Таке рішення 5 травня 2015 року прийняв господарський суд Запорізької області, пишуть "Наші гроші".

Суд встановив, що заборгованість "ДТЕК Донецькобленерго" утворилася в вересні-грудні 2014 року.

За цей період "Енергоринок" поставив компанії майже 2,5 млрд кВт.г. електричної енергії на загальну суму 1,6 млрд грн.

Реклама:

Але "ДТЕК Донецькобленерго" розраховувалося не повністю, внаслідок чого утворилася заборгованість в 788 млн грн.

В ході судового розгляду представник "ДТЕК Донецькобленерго" не оспорив факт наявності заборгованості. Але в компанії вказали, що на розрахунки вплинув форс-мажор. А саме, окупація частини території Донбасу та проведення там антитерористичної операції.

Через це утворилася заборгованість споживачів, що, відповідно, спричинило виникнення заборгованості за електроенергію, закуплену на оптовому ринку, самого "ДТЕК Донецькобленерго".

Суд ці аргументи "ДТЕК Донецькобленерго" відхилив, вказавши, що договір з "Енергоринком" передбачає, що через форс-мажор компанія може не тільки припинити розрахунки за електроенергію, але і її закупку. Але цього компанія не зробила.

ПАТ "ДТЕК Донецькобленерго" на 71% належить групі Ріната Ахметова. Ще 25% компанії належить державі. Підприємство постачає електроенергію споживачам Донецької області, в тому числі тим, які знаходяться на окупованій території.

ДП "Енергоринок" – оператор оптового ринку електроенергії. Раніше господарський суд Дніпропетровської області зобов’язав "ДТЕК Дніпрообленерго" заплатити "Енергоринку" 1 млрд грн. заборгованості за неоплачену електроенергію в жовтні-листопаді 2014 року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: