Казахстан ввів нові обмеження на російські продукти

П'ятниця, 1 травня 2015, 13:32

Казахстан в четвер призупинив ввезення птиці з Росії через пташиний грип, після серії обмежень на ввезення продукції ключового партнера під хор запевнень чиновників, які заперечують торгову війну в економічному союзі, на який ставить Кремль.

Про це пише Рейтер.

Астана цього року висловлювала незадоволення взаємної торгівлею на тлі падіння рубля, який вдарив по інтересам підприємств в Казахстані, чия продукція стала менш конкурентоспроможною в порівнянні з російською.

Мінсільгосп Казахстану повідомив, що тимчасово забороняє імпорт з прикаспійської Астраханської області Росії живої птиці, яєць з інкубаторів і "всіх видів птахівницької продукції, що не пройшли теплову обробку". Москва підтверджувала спалах пташиного грипу в Астраханській області.

Реклама:

Раніше Астана ввела ряд інших обмежень на ввезення російського продовольства, пояснюючи бажанням захистити споживачів від неякісної продукції.

ЗМІ повідомляли про вилучення з продажу в Казахстані з санітарних міркувань російських м'яса, масла і цукерок. Росія сама не раз вдавалася до аналогічних пояснень, коли припиняла імпорт продовольства з країн, з якими вступала в торговельні та політичні суперечки. Але Москва і Астана відхрещуються від політичного підгрунтя.

Голова комітету із захисту прав споживачів Мінекономіки Казахстану Аліакпар Матішов назвав обґрунтованими дії санітарних відомств обох країн.

"Так, ми сьогодні будемо чистити ринок від недобросовісної продукції, як від казахстанських виробників, так і російських та інших. Природно.., інші наші колеги теж вживають адекватних заходів", - сказав він журналістам раніше в квітні.

"Якщо продукція не відповідає параметрам, і якщо вона намагається зайти на територію Митного союзу, природно, дії наших колег виправдані".

Кремль теж коментував дії казахстанських регуляторів щодо російського продовольства, назвавши припущення про торгову війну партнерів сильним перебільшенням.

Казахстан входить до Митного союзу з Росією і Білоруссю, до яких цього року долучилася Вірменія. Однак в черговій риториці партнерів про єдність і взаємну вигоду не раз звучали тривожні нотки з приводу економічних розбіжностей.

Лідер Казахстану Нурсултан Назарбаєв і білоруський президент Олександр Лукашенко збираються обговорити справи Євразійського економічного союзу 8 травня в Москві.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: